След като постигна две победи в първите два кръга от сезона във Формула 1, Нико Розберг ще има отлична възможност и за трети успех, след като ще започне от първа позиция в Гран При на Китай.

Германецът записа най-добро време по време на изпълнената с емоции квалификация. До Розберг изненадващо ще бъде пилотът на Ред Бул Даниел Рикиардо, докато двете Ферарита претърпяха разочарование и ще стартират от втора редица като трети е Кими Райконен, а четвърти Себастиан Фетел.

След тях ще се наредят Валтери Ботас, Данийл Квят, Сетхио Перес, Карлос Сайс, Макс Верстапен и Нико Хюлкенберг, който завърши топ 10.

Големият провал обаче претърпя световният шампион Люис Хамилтън, който така и не успя да запише обиколка за време заради проблем с хибридния модул в своя болид и ще трябва да започне състезанието от последно място.

До него ще бъде другият пилот, който не записа състезателно време – Паскал Верлайн, заради чието отпадане квалификацията бе спряна за близо 20 минути в самото ѝ начало.

В последствие битката за по-предно място на стартовата решетка бе прекъсната и в края на втората фаза от квалификацията, а причината беше груба грешка на механиците на Форс Индия, заради които предна лява гума излетя от болида на Нико Хюлкенберг.