С изумително представяне в последната част от квалификацията пилотът на Ред Бул Даниел Рикиардо поднесе голямата изненада в събота, като завоюва пол позишън за утрешното Гран При на Монако. Австралиецът показа феномална преценка на ситуацията и използва мигът, когато нямаше толкова много коли на трасето в Q3, за да постигне резултат от 1:13:622 минути.

По този начин той остави зад себе си дуото на Мерцедес в лицето на Нико Розберг и Люис Хамилтън. Германецът буквално в последните секунди отмъкна втората позиция от своя британски съотборник, като завърши на 0,169 секунди зад победителя днес.

Ферари пък трябваше да преглътне поредно разочарование след обещавата трета свободна тренировка. Себастиан Фетел остана четвърти с почти секунда изоставане от темпото на лидера, заради което си позволи доста остра реакция към бокса. Райконен пък даде 6-и резултат, но заради наказание ще потегли чак 11-и.

Уникалното представяне на Рикиардо оправи настроението в Ред Бул, което не беше високо, защото малко преди края на Q1 другият им пилот Макс Ферстапен допусна грешка и заби болида си в стената. Това бе второто от двете прекъсвания на квалификацията, в чието начало двигателят на Фелипе Наср (Заубер) гръмна. В първата част от битката за позиции Себастиан Фетел (Ферари) беше най-бърз, като остави двата Мерцедеса на 2 десети от секундата зад гърба си.

В Q2 се видя, че съотношението на силите е на път да се промени. Хамилтън рано зададе тона с 1:14,056, което се оказа извън възможностите на преследвачите. Едва в последните секунди от сесията Розберг успя да подобри постижението с 13 хилядни и изглеждаше така сякаш нищо не може да спре Мерцедес. Точно тогава дойде мигът на Рикиардо, който първи стъпи на трасето и това се оказа печелившето решение. След една вработваща обиколка той се впусна в бърза такава и буквално използва всеки сантиметър от трасето, за да изгради своето предимство. Той дойде във вторите два сектора от трасето, докато в същото време Люис Хамилтън дори не беше излизал от бокса заради проблеми с мощността на двигателя.

Когато това все пак се случи, до края на квалификацията оставаха малко над 3 минути, което даде време на Хамилтън за два опита. Той жертва първият, за да приведе гумите си в подходяща работна температура, но не можа да бие времето на Рикиардо. Вместо това отново както в Q2 Розберг успя да го задмине със заключителната си бърза обиколка и зае второто място.

Стартовата решетка за Гран При на Монако, топ 10:

1. Даниел Рикиардо (Ред Бул)

2. Нико Розберг (Мерцедес)

3. Люис Хамилтън (Мерцедес)

4. Себастиан Фетел (Ферари)

5. Нико Хюлкенберг (Форс Индия)

6. Карлос Сайнс (Торо Росо)

7. Серхио Перес (Форс Индия)

8. Даниил Квят (Торо Росо)

9. Фернандо Алонсо (Макларън)

10. Валтери Ботас (Уилямс)