Бившият пилот на Ред Бул във Формула 1 Марк Уебър излезе с болезнени откровения за скандалите си със Себастиан Фетел, докато двамата бяха съотборници. Австралиецът разкри, че техният прословут инцидент с отборните заповеди по време на малайзийското Гран При през 2013 година е довел до решението му да напусне отбора.

Тогава германецът не превключи двигателя си на указания от инженерите работен режим и задмина Уебър, който водеше състезанието и спази инструкциите. Оттук нататък отношенията между двамата съвсем охладняха. „Ред Бул трябваше да промени нещо след случилото си и аз им помогнах, като напуснах“, каза Уебър в интервю. Ветеранът също така разкри, че след състезанието Фетел му признал на четири очи за грешката си с думите „Ос*ах се здраво“.

„Не знам кой е говорил с него между Малайзия и Китай, но в Китай имахме дискусия, която съвсем не се разви добре“, разказа Уебър. В книгата си той дава и по-подробно обяснение. „Шефът на тима Кристиан Хорнер призна, че отборът е получил писмо дълго две страници от адвоката на Себ нялколко дни след състезанието, което казвало, че е допуснато нарушение на договора му с „необоснована отборна запоавед“. Заради опасността от завеждане на съдебно дело четирикратният шампион се разминал с налагането на санкция по силата на вътрешния правилник.

„Изглежда, че мисълта да бъда по-бърз от него, просто не му понасяше“, продължава Уебър в книгата. „Той винаги изтъкваше други причини. С годините осъзнах, че избухванията му идват, когато си мисли, че е направил достатъчно, но реалността сочи точно обратното. Аз си мисля, че ако действително си дал всичко от себе си във въпросния ден, трябва да поемеш удара мъжки. Арогантността на Себ не му позволяваше да признае, че е сбъркал, и той винаги си го изкарваше на отбора, вместо помогне на екипа си.“

Самият Фетел отказа коментар във връзка с твърденията на бившия си партньор. „Наистина не ме интересува какво има да каже Марк за мен. Всеки човек е в правото си да има мнение“, заяви настоящият пилот на Ферари.