Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) обяви сформирането на 10-членна комисия, която да разследва катастрофата на пилота от Формула 1 Жул Бианки по време на японското Гран При.

25-годишният французин от тима на Маруся претърпя зловещ сблъсък с един от мобилните кранове, докато последният изнасяше катастрофиралия малко по-рано на мокрото трасе болид на Адриан Сутил. Бианки загуби контрол над своя автомобил, който се плъзна под крана, а това доведе до сериозен удар в главата на състезателя. Той веднага бе откаран и настанен в местна болница, където по-късно претърпя операция. Засега състоянието му все още е критично.

Поради тази причина ФИА реши да създаде Комисия по злополуките, която ще извърши „пълен преглед на катастрофата, за да установи с точност какво се е случило, а също така и за да предложи нови мерки, които да повишат сигурността на трасетата“.

От ФИА уточниха, че предложенията ще бъдат отправяни лично де президента на федерацията Жан Тод, а резултатите от разследването ще бъдат съобщени по време на заседанието на Световния съвет по моторен спорт в Доха, Катар.

Съставът на комисията:

Председател: Питър Райт (Президент на Комисията по безопасност)

Членове:

Рос Браун (бивш шеф на отборите Мерцедес и Браун Гран При, бивш технически директор на Ферари)

Стефано Доменикали (бивш шеф на Ферари)

Герд Еснер (представител на Главните стюарди)

Емерсон Фитипалди (президент на Комисията на пилотите към ФИА, стюард във Формула 1)

Едуардо де Фрейтас (състезателен директор на World Endurance Championship)

Роджър Пиърт (президент на Комисията по пистите)

Антонио Ригоци (адвокат, съдия в Международния апелативен съд към ФИА)

Жерар Саян (президент на Института на ФИА, президент на Медицинската комисия)

Алекс Вурц (президент на Асоциацията на Гран При пилотите)