Люис Хамилтън записа трета победа от четири старта във Формула 1, след като бе безапелационен и по време на Гран При на Бахрейн и без никакви проблеми стигна до първото място.

Британецът потегли от първа позиция и в нито един момент не постави под съмнение победата си като за пореден път демонстрира превъзходство над съотборника си Нико Розберг.

Приятната изненада дойде от Кими Райконен, който стартира от четвърто място, но с по-късни спирания в бокса и различна стратегия спрямо гумите се добра до втората позиция, след като в предпоследната обиколка изпревари Розберг, който допълни подиума. Не толкова добър бе денят за Себастиан Фетел, който се лиши от надежди за призово класиране заради проблем с болида, който му донесе едно допълнително спиране в бокса. В крайна сметка германецът финишира пети след Уилямса на Валтери Ботас. В зоната на точките попаднаха още Даниел Рикиардо (Ред Бул), Ромейн Грожан (Лотус), Серхио Перес (Форс Индия), Даниел Квят (Ред Бул), Фелипе Маса (Уилямс).

Така след 4 състезания Хамилтън вече води с цели 27 точки в генералното класиране пред Розберг, за който утешението е, че поне изпревари Фетел с една точка за втората позиция - съответно 66 и 65 точки. Райконен пък е четвърти с 42. Следващото състезание във Формула 1 е на 10 май в Барселона.

Ето как се разви състезанието:

Дженсън Бътън не стартира в състезанието, тъй като болидът му не бе в състояние да участва и така надпреварата започна само с 19 болида. Фелипе Маса пък не успя да стартира в загряващата обиколка, което наложи бразилецът да започне битката си от бокса.

Хамилтън стартира отлично и запази първата си позиция. Фетел бе по-бавен, но остана втори, а Кими Райконен успя да изпревари Розберг в дуела за третата позиция.

В 4-ата обиколка обаче Розберг си върна позицията, благодарение на DRS-системата. Още 5 обиколки бяха необходими на немеца, за да изпревари и сънародника си Фетел, който в един момент смъкваше преднината на Хамилтън, но в крайна сметка не успя да удържи Розберг.

Фетел бе първият от фаворитите, които влезе в бокса и тактиката му се оказа поне временно успешна. Една обиколка по-късно в бокса влезе Розберг, а допълнителната обиколка се с износените гуми се оказа достатъчна за Фетел, за да го изпревари. Все пак малко след това Розберг отново мина пред пилота на Ферари.

Хамилтън също влезе в бокса и така временно начело остана Райконен, който забави влизането си в бокса до 18-ата обиколка. Освен по-късното влизане, Кими демонстрира и различна стратегия спрямо гумите, тъй като излезе на пистата с по-твърдите за разлика от конкурентите си.

Финландецът излезе четвърти, но постепенно темпото му стана по-добро от това на съотборника му. В 33-ата обиколка Фетел влезе за втори път в бокса, след което бе последван от Хамилтън и Розберг, като Розберг излезе зад него. В 36-ата обиколка обаче Фетел имаше проблеми с недозавиването, заради което Розберг отново излезе пред него, а четирикратният световен шампион трябваше да влезе принудително в бокса.

Макс Верстапен последва съотборника си Карлос Сайнц и напусна състезанието в 37-ата обиколка.

Ферари избра да изтегли второто спиране в бокса на Райконен максимално късно, но това доведе до изпреварването му от Хамилтън. Дори изоставащият с една обиколка Фернандо Алонсо успя да премине през Райконен, чиито гуми бяха съвсем на ръба преди да влезе в бокса в 41-ата обиколка.

Финландецът излезе трети, но далеч зад Розберг и не се виждаше как ще успее да навакса пасива си. Постепенно обаче Кими започна да прави много по-бързи обиколки от германеца и да наваксва с по над секунда на обиколка. Така в последните обиколки Райконен се залепи зад болида на Мерцедес, а в предпоследната обиколка усилията му бяха възнаградени и той успя да изпревари Розберг за второто място и до края не изпусна тази позиция като не бе далеч и от победителя Хамилтън.

Себастиан Фетел пък водеше люта битка за четвъртото място с Валтери Ботас, който в крайна сметка запази мястото пред пилота на Ферари. Даниел Рикиардо мина финалната линия шести и имаше доста късмет изобщо да завърши, тъй като метри след това двигателят му изгасна. В точките попаднаха още Грожан, Перес, Квят и Маса.