Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) предупреди отборите от Формула 1 да не се опитват да мямат съперниците си, симулирайки подготовка за спиране в бокса.

Инструкцията дойде като следствие от случилото се по време на британското Гран При, когато Мерцедес се опита да заблуди Уилямс, изкарвайки механиците си в питлейна все едно очакват един от пилотите си в бокса. Ходът имаше за цел да форсира питстоп за швейцарците, но това не се получи.

По принцип на екипите е разрешено да бъдат в питлейна единствено ако ще вършат работа, иначе мерките за безопасност строго ограничават присъствието в тази област. „Да излизаш в питлейна по този начин, без оправдателна причина, не е разрешено. Ще ни бъде обаче много трудно да докажем, че става дума за нарушение на правилата“, коментира състезателният директор на ФИА Чарли Уитинг.

„Нямам никакво намерение да дам още шансове и ще разговаряме с отборите в Унгария по този повод. Ще ги предупредим, че искаме да видим и чуем доказателства, че действително се готвят за спиране в бокса“, добави британецът.