70000 билети за местата по трибуните на “Спа-Франкоршамп” бяха продадени към миналата седмица, когато имах удоволствието да посетя трасето. Такива продажби към толкова ранен момент не е имало от славните години на Михаел Шумахер от началото на този век. Тогава всичко бе различно - колите, звука, спонсорите, таксите и затова легиони от германци минаваха границата, за да гледат Ферари на живо.

Сега продължава да си е все така лесно да се стигне до трасето. В момента в Германия има много ремонти по аутобаните, но от Кьолн до Спа през Аахен магистралата е отлична и нищо не пречи на Западна Германия да се наслади на предстоящия старт. Преди години на трасето често имаше и много британци, които през Брюксел бързо се придвижваха до тази толкова красива част в източната част на Белгия.

Новото през тази година обаче са холандците. На “Хокенхайм” все още са впечатлени от многобройното им присъствие на главната трибуна в неделя, като организаторите отчитат, че те са били между 10 и 20 хиляди. На “Спа” ми споделиха, че очакват до 30 000 от населението на ниската земя.

Всичко това са отлични новини за местното правителство на Валония, което от известни години изпитва затруднения с попълването на разходите на трасето. За пръв път от доста време насам обаче се очаква пистата да е на плюс. Поне 85 000 зрители ще дойдат в региона, а от това местната икономика печели страшно много. Има няколко великолепни хотела, както и много места за къмпинг и разходки.

Причината за скока в продажбата на билети, конкретно на “Спа” (пък и на “Хокенхайм” впрочем) се казва Макс Верстапен. В Белгия всички билети за трибуните са продадени, като останали свободни имаше само за тревните площи. Пистата край Малмеди, Ставело и Франкоршамп е най-близката до Холандия - на 60 км от Маастрихт и на 150 км от Айндховен. Повечето зрители ще могат да идват за сесиите и след това да се прибират до домовете си без проблеми, което е огромно улеснение.

Траян Сарафов

източник: Личен архив

Присъствието и резултатите на Макс логично повдигат въпроса за евентуално завръщане на Гран При на Холандия в календара. Такова събитие не се е случвало от 1985 г. насам. Преди това обаче страната домакинства кръг повече от 30 г. Реалните варианти са два - “Зандворт” и “Асен”. “Катедралата” край Асен е добър вариант, тъй като от много дълги години е домакин на MotoGP и има добра традиция да събира по над 100,000 зрители. “Зандворт” е разположен в дюните до Харлем и гледа към Северно море. Има великолепно разположение, тъй като се намира на половин час от Амстердам. За да се случи всичко това обаче ще е необходима голяма държавна подкрепа. Икономиката в Холандия се стабилизира през последните 18 месеца, така че подобни планове не биха били твърде далеч на хоризонта.

Във времена на унищожителни критики към спорта, присъствието на младия холандски тийнейджър е повод отново да се разказва за хубавите истории във Формула 1. Както е и впрочем със “Спа” - в уж много трудни времена за спорта имаме разпродадена писта няколко седмици по-рано и това е отлично положение. Сега очакваме интересно състезание и мир около пистата - полицията вече няма да позволява коли и зрители да бъдат на едно място край първия завой “Ла Сурс” от притеснения за това, което се случи в Ница през юли.