Барселона победи Байерн Мюнхен с 3:0 на своя на "Ноу Камп" в първи мач между двата състава от полуфиналите на Шампионската лига, и взе повече от добър аванс преди реванша следващата седмица.

Каталунците, които излязоха срещу бившия си треньор, Хосеп Гуардиола, изпитваха доста трудности, чак до последния четвърт час от мача, като нанесоха зловещ удар само за три минути. Лионел Меси наниза два бързи гола, и двата истинско доказателство за невероятния му футболен гений, а Неймар довърши всичко в последната минута от добавеното време.

Меси вече има 77 гола на сметката си в Шампионската лига, и отново е едноличен лидер при голмайсторите. Това бе десето попадение за аржентинеца през сезона. Триото Меси, Суарес и Неймар пък вече е реализирало общо 111 гола във всички състезания през годината.

Двубоят на "Ноу Камп" се реши в края, но въпреки това през всичките 90 минути играта не спираше да вълнува десетките хиляди по трибуните, и още в пъти повече пред телевизорите. Игра на скорост, много желание, и определено статистическо предимство в крайна сметка, и естествено, геният на Меси, донесе успеха на Барселона.

Томас Мюлер изигра Мач №300 за Байерн във всички турнири, но не успя да помогне особено на своите, а отсъстващите играчи на Пеп Гуардиола този път нямаше как да бъдат компенсирани.

За първи път от шест години насам, "баварците" не успяха да отправят и точен удар във вратата на съперника в евротурнирите.

Реваншът е на 12 май в Мюнхен.

Още преди да са изминали четири минути от мача, Луис Суарес претендираше за дузпа, след като падна в наказателното поле. В 12-та минута уругваецът излезе очи в очи с Мануел Нойер, но стражът показа точно защо е един от тримата най-добри футболисти в света, като спаси с крак.

Само три минути по-късно, Неймар направи невероятен пропуск, след като Суарес свърши по-трудното - намери го във вратарското поле, а оттам бразилецът нацели зле топката и я прати в аут.

Първият страхотен шанс за Байерн се откри пред Левандовски в 18-та минута, когато не успя да засече почти на празна врата топката, пратена му отдясно от Мюлер.

В 29-та минута Луис Суарес бе на върха на поредната каталунска атака, но ударът му с глава прелетя на педя над напречната греда.

"Каталунците" продължиха да са по-опасни и до края на полувремето, но липсваха чистите ситуации пред Нойер.

Още в 46-та минута Дани Алвеш задържа Левандовски, точно на границата на пеналта, но извън него. Чаби Алонсо обаче не намери резултатно продължение от прекия свободен удар.

Въпреки всичко, Байерн продължи да играе по-силно след почивката, и се задържа доста трайно в половината на домакините.

Меси отправи опасен удар в 57-та минута, но Нойер предотврати всичко навреме. Оттам Барса пак започна да обръща нещата в своя полза, и Неймар се събуди, но и Байерн стегна редиците в задни позиции.

В 77-та минута Неймар падна в наказателното поле, но Никола Рицоли не даде дузпа. След като топката се върна в игра обаче, Лионел Меси направи това, което умее най-добре и извади Барса от дупката. Меси получи на границата на наказателното поле, и с прецизен шут намери долния ъгъл на вратата на Нойер, за 1:0.

Точно три минути бяха необходими на гения на Меси да демонстрира, че се е пробудил наново, влезе в пеналта, подигра се с Джером Боатенг, и прехвърли елегантно Нойер за 2:0.

В последната минута от четирите добавени, Неймар се откъсна срещу Нойер, Рицоли пусна отличен авантаж, и бразилецът оформи крайното 3:0, пускайки топката между краката на стража.