Преди около 11 месеца Атлетико Мадрид и Реал Мадрид спориха за трофея в Шампионската лига. Титлата в крайна сметка отиде във витрината на „белия балет“, който триумфира в първия финал между тимове от един и същи град в цялата 59-годишна история на турнира.

Сега на кръвните врагове отново им предстои да кръстосат шпаги в елиминационната фаза на най-елитния клубен турнир в Европа, като битката ще бъде за място в полуфиналите.

Това ще бъде общо третата среща между тях в Шампионската лига, като първият път е през сезон 1958/1959 година. Реал печели първия мач у дома с 2:1, а Атлетико отвръща с успех 1:0 в реванша. По тогавашните правила следва преиграване, което се състои в Сарагоса, а Ференц Пушкаш бележи единственото попадение в него, за да прати „кралския клуб“ на четвърти пореден финал.

Сблъсъкът на „Висенте Калдерон“ тази вечер ще бъде четвъртият за Атлетико през настоящата кампания, а дотук тимът на Диего Симеоне е безапелационен у дома – 4 успеха с голова разлика 10:0. Миналогодишните финалисти са спечелили 21 от последните си 23 европейски мача у дома, като единственото поражение е това от Рубин Казан (0:2) в Лига Европа от февруари 2013 година.

Реал обаче е доказал, че знае как да играе далеч от „Бернабеу“, като има 8 победи в последните си 10 гостувания в ШЛ. За последно те инкасираха загуба навън при 0:2 от Борусия Дортмунд в четвъртфиналния реванш миналата година. Ясно е, че Карло Анчелоти ще продължи да преследва място във финала, където при успех Реал ще стане първият тим, спечелил турнира в две поредни години, а италианецът – единственият треньор с 4 титли от лигата на големите.

Висящите с картони в лагера на „белия балет“ са Фабио Коентрао, Марсело и Тони Кроос, като всички футболисти ще бъдат на линия за мача. Атлетико от своя страна няма да има на разположение две ключови фигури като вратаря Мигел Моя (разтежение в бедрото) и халфа Раул Гарсия (контузия в ръката), а застрашените да пропуснат реванша при евентуален картон са цели петима – Кристиан Ансалди, капитанът Габи Фернандес, Хесус Гамес, Марио Суарес и Фернандо Торес. От изтърпени наказания се завръщат Диего Годин и Тиаго Мендеш.