Холандия направи невероятен мач и съсипа Беларус на "Де Кайп" с 4:1 в мач от нашата квалификационна група за Световното първенство. Така "лалетата" излязоха на върха в потока ни с актив от 4 точки, колкото има и Франция, но холандците са с повече отбелязани попадения. 

С два гола се отличи съотборникът на Ивелин Попов в Спартак Москва Куинси Промес, а с по още един Дейви Клаасен и Винсент Янсен, който направи поне 5 пропуска от чисти ситуации. За беларусите единственото попадение реализира Алексей Риос, за да намали на 1:2, но това беше всичко хубаво за гостите от бившата съветска република. 

Мачът започна под пълната диктовка на домакините. Те натиснаха от самото начало и им се откриха две страхотни възможности да открият резултата още преди 10-та минута. Първо Винсент Янсен стреля от добра позиция, но вратарят на Беларус спаси. 

Още в следващата атака отново Янсен имаше възможност да открие, но защитник в последния момент отклони топката и тя излезе в корнер. Но този натиск нямаше как да не доведе до резултат. 

В 15-та минута "лалетата" направиха хубава многоходова атака, започната от Куинси Промес. В крайна сметка Винсент Янсен се реабилитира за пропуските си и пусна извеждащия пас към Промес, който насочи топката в мрежата за 1:0. 

Въпреки ранната преднина, холандците не спряха да атакуват. Те дори стигнаха до второ попадение в 25-та минута, когато след центриране от пряк свободен удар Върджил ван Дайк стреля с глава, но попадението беше отменено заради засада. 

Натискът на холандците продължи с пълна сила, но последваха невероятни пропуски на Жоржиньо Вайналдум и Уесли Снайдер. Но в крайна сметка това упорство нямаше как да не донесе до още едно попадение. 

Това се случи в 31-та минута, когато нескопосана игра в защита на беларусите доведе до слабо изчистване на топката, която се отклони и от Брума и тя попадна на крака на Промес на границата на наказателното поле. Той от воле я прати към вратата, тя рикошира в защитник и се оплете в мрежата на вратаря за 2:0. 

До почивката гостите имаха един шанс да намалят аванса на "лалетата", но Михаил Гордейчук прати топката на сантиметри встрани от вратата. Така почивката дойде при два чисти гола аванс за Холандия. 

Но след подновяването на играта нещата се промениха почти веднага. Буквално след подновяването на играта при една контраатака капитанът на беларусите Сергей Корниленко проби до аутлинията и пусна във вратарското поле към непокрития Алексей Риос. Той намали на 1:2. 

Но не след дълго обаче "лалетата" си върнаха аванса от две попадения. В 56-та минута Куинси Промес открадна топката пред наказателното поле и пусна на Янсен. Ударът му срещна гредата, но кълбото стигна до непокрития Дейви Клаасен и той опъна мрежата за 2:1. 

Само осем минути по-късно абсолютно всичко в този мач приключи. Тогава Винсент Янсен се реабилитира по най-страхотния начин за множеството си пропуски. Той направи самостоятелен пробив и изстреля топката от около 20 метра в горния ляв ъгъл на вратаря, за да направи 4:1. 

До края на мача холандците се забавляваха и постоянно създаваха опасности. В 75-та минута домакините треснаха и греда, като отново удар на Янсен не намери мрежата. В крайна сметка повече попадения в този мач не паднаха и холандците излязоха на върха в нашата група с 4 точки, а беларусите остават с една. 

В другия мач от нашата група Швеция изкова много мъчна победа като гост на уж големия аутсайдер Люксембург. На гости във Великото херцогство "тре крунур" стигна до скромното, но напълно достатъчно 1:0. 

Единственото попадение в този мач падна едва в 58-та минута, а негов автор беше Микаел Лустиг. В края и Кевин Малже от домакините беше изгонен, за да улесни задачата на противника за победата. 

Така и скандинавците събраха 4 точки в нашата група, но са с най-лоша голова разлика от лидерите. По този начин те влизат със самочувствие за домакинството на България само след три дни.