Прекалено много време отделихме в последните два дни на Луис Суарес. Много се изписа за една отвратителна постъпка – рецидив. Почти всичко се каза за липсата на джентълменско поведение на човек – идол за милиони. Социалните мрежи преливат от колажи и забавни изображения. Голямо ли е наказанието, малко ли...

На фона на скандала около Луис Суарес част от феновете може би пропуснаха онова, което се случи със загубилия отбор. Италия претърпя ужасяващ удар, почти колко преди четири години в ЮАР, когато също не успя да прескочи групата. Световният шампион от 2006 година, останал в подножието на Европа само преди две години, вече си е у дома.

Италия не бе сред фаворитите на Мондиала, но след победа и две загуби, причините за неуспеха могат да бъдат търсени и вътре в състава. Чезаре Прандели просто не успя да разчете знаците, затова понесе последствията за пропуските си.

Прекалено голямото доверие към едно младо момче, страхотно на терена, и все още недорасло, въпреки ударите на живота, се оказа неоправдано. За изграждането на образа на Марио Балотели помогна пресата, но често той губи почва под краката си, в голяма част от случаите докато е още в игра. Нападателят пропадна отново срещу Уругвай, точно в решаващия момент, в ключовия мач, който Италия трябваше да спечели, или поне да не загуби. Може би още по-голямата грешка на Чезаре Прандели бе двойката Марио Балотели – Чиро Имобиле.

Със сигурност голяма част от привържениците са пропуснали и факта, че на почивката Марио Балотели и Чезаре Прандели са влезли в открит спор. Още при 0:0, когато Скуадрата можеше и да продължи. Треньорът помолил своя футболист да се отнесе по-сериозно към работата си, но на Лошото момче не му допаднали тези коментари. Последва смяна.

Пропуснахме да отбележим, че все пак защитата на Италия почти успя да спре пагубното дуо Луис Суарес - Единсон Кавани. Джорджо Киелини, Андреа Бардзали и Леонардо Бонучи се постараха нападателите на Уругвай да не бъдат в пълния си блясък, но липсата на Де Роси пролича в ключовия момент.

Почти тихомълком и много незабележимо мина новината, че селекционерът подаде оставка. Чезаре Прандели пое своята отговорност. Така, както я разбират в Италия. Публично да признаеш, че си допуснал грешки. При това не бе единственият. Президентът на италианската футболна федерация Джанкарло Абете едва дочака последния сигнал на съдията-грешник Марко Родригес, за да обяви, че напуска поста си.

На фона на горещите страсти около Луис Суарес съвсем в сянка остана още един показателен сигнал, че Италия не е това, което беше. След оставката, целият тим на Скуадра адзура изчака в съблекалнята Чезаре Прандели. С едно голямо изключение-недоразумение. Марио Балотели предпочел да остане сам – в автобуса. Последва извинение, но късно.

След това прозвуча и първото публично разцепление в състава, тлеело от доста време. Даниеле Де Роси нападна Балотели: „Нуждаем се от истински мъже, не от стикери Panini.“ И е прав.

Думите на Де Роси отекват... за истинските мъже. Оказа се, че освен подалите оставки, в тима има дефицит на такива. С едно изключение – капитанът. Единственият с поне капка смелост, да се приближи пред медиите и феновете след прибирането на състава у дома. С наведена глава и „половин уста“, но все пак Джанлуиджи Буфон се появи.

Според една от версиите за провала, тиражирана на Ботуша, наставникът загубил доверието на ядрото от опитните играчи далеч преди началото на Мондиала. Чезаре Прандели не се съобразявал с тях. Обичайно, битката треньор-футболисти рано или късно бива загубена от първия - малцинството. От друга страна Марио Балотели и Антонио Касано са имали тежки дни по време на Световното първенство в Бразилия, след като били изолирани от останалите играчи. Причината – чепатите им характери. И ако това не е бил ясен знак за Прандели, че е изгубил контрол върху футболистите, здраве му кажи.

И като за капак, медиите в Италия не простиха на своите, нито за червения картон на Клаудио Маркизио, нито за играта: „Загубихме всичко - мача, световното, треньора и президента – ако е възможно да останеш по-гол от това, ще си мъртъв.“

Независимо колко разединен изглежда тимът на Италия, ще трябва да се възстанови бързо. Следващата кампания стартира още през септември (за Евро 2016) и който и треньор да поеме отговорността да пренареди пъзела, ще се наложи да действа без магическа пръчка и с много повече такт към сигналите отвътре.