Севиля е абсолютният властелин на Лига Европа! Отборът на Унай Емери изгравира нова бляскава страница в клубната история, след като спечели с 3:2 финала срещу Днипро и така да заслужи четвъртата си титла от турнира. Нито един друг отбор на Стария континент не може да се похвали с подобно постижение, а още по-впечатляващ е фактът, че трофеите идват в две серии от поредни години.

През миналата година севилци пречупиха Бенфика след дузпи в Торино, а предишните им успехи датират от 2006 и 2007 година.

В ден, опорочен от скандалните арести във ФИФА, двата съперника излязоха на Националния стадион във Варшава и показаха красивата страна на футбола. Карлос Бака бе героят на вечерта със своите два гола във вратата на изигралия отличен мач Денис Бойко, който даде всичко от себе си, но не можа сам да допише щастливия край на приказката за украинците.

Дуелът за трофея имаше перфектен старт за отбора от Днепропетровск. Още в 7-ата минута играчите на Мирон Маркевич успяха да се възползват от недотам внимателната игра в защита на Севиля. Матеус се отскубна отдясно по атаката, за да достигне дълго подаване в наказателното поле. Бразилецът центрира към пространството пред вратарското поле, където Даниел Карисо остана под кълбото, а Никола Калинич с глава го забоде в до дясната греда – 0:1.

Андалусийци очаквано взеха нещата в свои ръце и набързо притиснаха опонента си до стената. В 24-ата минута вратарят на Днипро Денис Бойко се намеси решително при центриране от корнер, което стигна до непокрития Гжегош Криховяк. Полякът от 8-9 метра стреля много добре с глава, ала украинският страж с великолепен плонж изби.

Той обаче нямаше какво да стори 4 минути по-късно, когато отново от ъглов удар топката бе изсипана от Рейес към наказателното поле. Там Бака я овладя с гръб към вратата и остави за Криховяк, който шутира през краката на двама противници и опъна мрежата – 1:1.

Отборът на Днипро нямаше време да осъзнае какво се случва, защото след още 180 секунди се оказа изоставащ в резултата. Невнимателната игра на централните бранители Дъглас и Чеберячко позволи на Рейес с находчив пас да изведе Бак сам срещу вратаря. Колумбиецът финтира Бойко с лекота и намери опразнената врата за 2:1.

Йевхен Коноплянка опита да вдигне тима си с топовен удар от границата наказателното поле в 37-ата минута, който принуди стража на Севиля да покаже най-доброто, да за избие влитащата под сглобката топка.

Украинците все пак намериха сили да отвърнат на предизвикателството минута преди края на първата част. Руслан Ротан изравни след пряк свободен удар на около 22-23 метра по диагонал от вратата. 33-годишният халф изпрати не много силен фалцов удар над стената, а макар изпълнението да не бе от най-точните Серхио Рико не можа да реагира – 2:2.

След почивката вихреното темпо се позагуби, тъй като и двата тима започнаха да играят малко по-предпазливо.

В 67-ата минута поредното статично положение Севиля отново можеше да накаже колебливата отбрана в синьо. Първо Стефан М'Биа бе оставен непокрит да стреля с глава, Бойко изби и това доведе до страхотно меле. В него Криховяк отправи свиреп шут, който не можа да си пробие път през купа от играчи.

Развръзката настъпи в 73-ата минута, когато отново играчите на Днипро бяха единствените виновници за втория гол на Бака в срещата. Лошо опит за изчистване доведе до серия от комични намеси пред наказателното поле, а това позволи на Витоло да стигне до топката и с едно докосване да я прати на пътя на Бака. Колумбиецът излезе очи в очи с Бойко, за да го накаже с мощен удар в долния ляв ъгъл – 3:2.

Бака пък до края можеше да прибави още един гол на сметката си. В 79-ата минута той бе оставен непокрит да стреля с глава от няколко метра, но отново навременната реакция на Бойко, направил една-две крачки напред в решителния миг, предотврати нов гол във вратата на Днипро.

Краят на мача донесе на украинците много тъга, а и солидна доза тревога, след като Матеус припадна на терена. Оказа се, че бразилецът е пострадал при сблъсък с Тремолинас за висока топка малко по-рано, когато двамата сблъскаха главите си.