Севиля за трета поредна година се класира за финала на Лига Европа и по този начин пренаписа историята на турнира. Андалусийци спечелиха с 3:1 срещу Шахтьор Донецк полуфиналния мач реванш от надпреварата, който се игра на стадион „Рамон Санчес Писхуан“. Воденият от Унай Емери отбор имаше тотална доминираше в срещата и логично стигна до крайния успех.

Севиля поведе в резултата в 9-та минута. Малишев допусна много груба грешка и подари топката на Кевин Гамейро, който излезе сам срещу Пятов и не пропусна да реализира.

Шахтьор можеше да се върне в мача в 25-та минута, когато Исмаили пробва нещо средно между центриране и шут, но никой не успя да засече топката и тя излезе в аут. Седем минути по-късно Тайсон отправи хубав удар, но не успя да намери очертанията на вратата.

Шахтьор успя да изравни резултата в 44-та минута, когато украинците организираха много добра контраатака. Марлос взаимодейства отлично с Едуардо, който завърши нападението с премерен удар и изпрати топката във вратата на Давид Сория.

Първата ситуация през второто полувреме бе пред вратата на Севиля, когато Сория се наложи да отразява удар на Коваленко.

Севиля отговори с мълниеносна контраатака, която завърши с гол. Евер Банега взаимодейства с Гжегош Криховяк, който пусна към Кевин Гамейро, а той преодоля Пятов и след това вкара в опразнената врата за 2:1.

Домакините имаха претенции за дузпа в 58-та минута за игра с ръка в наказателното поле на Шахтьор на Исмаили, но съдията Бьорн Кайперс не посочи бялата точка.

Евер Банега центрира в 59-та минута в наказателното поле на Шахтьор, където Кевин Гамейро стреля със задна ножица, но не успя да намери очертанията на вратата на Пятов.

Севиля вкара трети гол в 59-та минута, когато Мариано Перейра с много точен диангонален удар изпрати топката във вратата на Пятов.

След центриране от фаул в наказателното поле на Шахтьор в 68-та минута, Криховяк стреля с глава, но топката премина встрани от десния стълб на вратата на Пятов.

Едуардо се опита да изненада Сория с далечен удар в 72-та минута, но топката премина встрани от вратата на Севиля.

Кевин Гамейро имаше нови претенции за дузпа в 75-та минута за игра с ръка на футболист на Шахтьор в наказателното поле, но Кайперс отново подмина ситуацията.

Така Севиля се класира на финала на Лига Европа, където ще се изправи срещу Ливърпул. Финалът е на 18 май на стадион „Санкт Якоб Парк“.  

Севиля е рекордьор по отличия в турнира – 4.

Съставът на Севиля: 31 Давид Сория, 2. Беноа Тремулинас, 3. Адил Рами, 4. Гжегош Криховяк, 6. Даниел Карисо, 9. Кевин Гамейро, 15. Стивън Н'Зонзи, 19. Евер Банега, 20. Витоло, 23. Коке, 25. Мариано Ферейра

Съставът на Шахтьор Донецк: 30. Андрий Пятов, 5. Олександър Кучев, 6. Тараз Степаненко, 11. Марлос, 17. Максим Малишев, 22. Едуардо, 28. Тайсон, 31. Исмаили, 33. Дарио Сърна, 44. Ярослав Ракитский, 74. Виктор Коваленко