Вторият по сила евротурнир Лига Европа навлиза днес в четвъртфиналната си фаза. Това е мястото, където амбициозният Изток хвърля ръкавицата на доминиращия на континента футболен Запад. При невъзможността тимовете от бившите съветски простори да се конкурират с грандовете в Шампионската лига, те хвърлят всичко именно в Лига Европа срещу втората вълна западноевропейци.

Три отбора от Изтока достигнаха дотук, за да спорят с пет тима от Запада за трофея. Всички първи четвъртфинални двубои са тази вечер от 22.05 ч., а развоя им ще следим в Gong.bg и по Дарик радио.

Севиля – Зенит

Това е сблъсък между действащия и общо трикратен носител на трофея Севиля и един бивш победител в надпреварата – Зенит. Съперничеството между испанците и руснаците е и първото от трите между представители на двете части на континента в четвъртфиналите. От групата на севилци ще отсъства само контузеният титулярен вратар Бето, но младокът Серхио Рико не му отстъпва по качества. В Зенит цели четирима са наказани за първия двубой. Отсъствието на Смолников, Кришито, Дани и Хълк ще бъде сериозен минус за лидера в Русия. С контузия пък е Файзулин.

Брюж – Днипро

Белгийците са единственият отбор на четвъртфиналите, достигнал дотук без загуба – 11 победи и 3 равенства. Израелецът Лиор Рафаелов с 6-те си гола пък е един от водещите стрелци в турнира. Енгелс, Мьоние, Дуарте и Гедос са с травми в тима на Брюж. При украинците ще отсъстват по тази причина двама – Мазух и Зузуля, а Матеус е под въпрос.

Динамо Киев – Фиорентина

Това е третият дуел Изток – Запад на четвъртфиналите. Динамо е постигнал 5 домакински победи в турнира все с разлика от поне два гола. Киевчани са и отборът с най-много реализирани голове – 22, от четвъртфиналистите. От състава им ще отсъства контузеният Макаренко, а Велозо е под въпрос. Същевременно Фиорентина никога не е губил в 8-те си срещи с украинци. „Ла Виола“ освен това е в серия от 11 мача без загуба на чужд терен в Европа – 8 победи и 3 ремита. Роси и Бабакар пропускат мача заради травми, а Базанта заради наказание.

Волфсбург – Наполи

От всички четвъртфиналисти Волфсбург е с най-малък европейски опит, като има на сметката си 60 мача. Затова пък тимът е в отлична форма, като няма да може да разчита единствено на контузения Хунт. Наполи е без никакви здравословни проблеми и ще се стреми да зарадва наставника си Рафа Бенитес в деня на неговия 55-и рожден ден. Неаполитанците са третият тим от четвъртфиналистите, печелил този турнир, макар и под името Купа на УЕФА – през 1989 г.

Развоя на срещите можете да проследите в Gong.bg и по Дарик радио.

Очакванията си за двубоите може да споделите ТУК