Футболната кариера на Валери Божинов е дълга и многоцветна. Таранът премина през какво ли не, а в момента се наслаждава на отличен период в Партизан. Таранът беше супер талант в Лече. После стана партньорът на Лука Тони във Флоренция. Последва конкуренция с Трезеге и Дел Пиеро във великия Ювентус. В Манчестър Сити беше постоянен клиент на лекарския щаб след две жестоки контузии. В Парма Валери беше момчето за важните голове.

В Спортинг се превърна в голяма издънка. После смени голяма бройка италиански тимове. Беше част от юбилейния сезон на Левски и се привърза към „сините“ фенове. Сега е в Партизан и бележи редовно.

източник: Gong.bg, Валентин Грънчаров

Снощи Божинов изживя нещо по-различно. В сръбския град Сурдулица нападателят на Партизан бе определен за „наш“.

„Нашият“ Валери наказа на два пъти местния тим, но никой не му се разсърди. Добави и една асистенция, а след смяната му в 75-та минута го изпратиха с аплодисменти. Целият стадион, не само феновете на Партизан.

Последва истерия за снимки, автографи и тежки молби за фланелката на българина. „Уреди“ се едно находчиво хлапе, което я взе секунда след като бившият нападател на Левски напусна игрището.

След двубоя около автобуса на „гробарите“ настана пълна какафония. Местните запалянковци наобиколиха Саша Илич, Божинов и компания. Куриозно, но в същия момент Цървена звезда вече празнуваше своята шампионска титла.

източник: Gong.bg, Валентин Грънчаров

На практика за Партизан остана един важен мач – финалът за Купата на Сърбия. Срещата е на 11-ти, а пред Божинов има и друга цел – голмайсторската титла, която доближи доста след силното представяне на 130 километра от София.