Валенсия и Барселона изиграха изумителен двубой на „Местая“, в който каталунците триумфираха трудно с 3:2. Лионел Меси за пореден път се оказа решаващата фигура за „блаугранас“, като отбеляза и трите гола за успеха в третия кръг на Ла Лига. Куриозно обаче те бяха на път да се окажат недостатъчни, ако не бяха феноменалните изяви на Виктор Валдес срещу вълнуващите изпълнения на домакините.

Шампионите на Испания очаквано започнаха с атакуващо трио Неймар – Меси – Педро, след кат Алексис Санчес бе оставене извън групата. Сеск Фабрегас пък определено успя да замести получилия почивка Шави в халфовата линия, като именно той асистира за първия гол. Полузащитникът изведе Меси по идеален начин и „десетката“ с лекота преодоля Диего Алвес.

Диктовката на Барса продължи и гостите натиснаха за втори гол, но останаха слепи за тревожните сигнали като удара на Дорлан Пабон в 37-ата минута. Тогава нападателят бе изпуснат почти сам срещу Валдес, но стражът на гостите отрази с вещина диагоналния му удар.

Почти веднага след това каталунците получиха неочакван подарък. Евер Банега загуби кълбото от Сеск Фабрегас в своята половина, а последният веднага потърси Меси в предни позиции. Аржентинецът с лекота се изплъзна от опеката на Адил Рами и с шут по тревата до лявата греда препарира вратаря.

Впечатлението, че двубоят е свършил се затвърди след само още две минути и в 41-ата Сеск пусна пас наляво към Неймар, последният тръгна по границата на наказателното поле и с точен пас намери Меси, който мушна кълбото под плонжа на Алвес.

Барса определено притъпи бдителността си след светкавичните два гола, а Еледер Пощига се възползва от това по невероятно красив начин. Жоао Перейра се спусна по дясното крило в 45-ата минута и центрира зад точката на дузпата, където португалският му сънародник със зрелищна странична ножица насочи топката в горния ляв ъгъл.

Шоуто на тарана съвсем не бе приключило и в добавеното време на първата част той се пласира най-добре при центриране от корнер вдясно от вратата на Валдес. Пощига изскочи на първа греда и с хубава парабола прехвърли Валдес, като насочи топката до лявата греда.

Първите десет минути след паузата Барса почти не направи опит за атака, очевидно още в шок от развръзката на първата част. Валенсия обаче пропусна моментът да натисне и това върна увереността на отбора, воден от Херардо Мартино. В 64-ата минута Неймар с перфектно центриране от левия фланг сложи топката на главата на Педро, но от 6-7 метра нисичкият играч я насочи покрай десния стълб.

Шоуто обаче остана за заключителните 10 минути, когато Жонас удари десния стълб с техничен удар от вътрешността на дъгата. Повторенията показаха, че Валдес е успял да отклони минимално топката, която иначе влиташе в долния му ъгъл. Малко преди него пък Меси бе пропуснал поредния удобен шанс да убие интригата, като пас с пета на Неймар освободи много пространство пред Жорди Алба, който намери аржентинеца, но последният шутира на сантиметри от десния стълб.

В 86-ата пък страхотно подаване на резервата Кристиан Тейо намери Жорди Алба сам срещу Алвес, но крайният бранител стреля нескопосано и вратарят изби. Меси веднага връхлетя на кълбото и го изпрати с всичка сила към мрежата, но стражът на Валенсия вече се бе изправил и спаси отново.

В крайна сметка до нови попадения не се стигна и Барселона запази лидерската позиция с 9 точки, колкото още три отбора – Реал Мадрид, Атлетико Мадрид и Виляреал. Въпреки страхотната си игра в мача, Валенсия се смъкна до 11-ото място със само 3 точки в актива си.