Неймар не бърза да подновява договора си с Барселона, съобщава „Мундо Депортиво“. Бразилецът има отправено конкретно предложение от ръководството на клуба, но преговорите между двете страни все още не са започнали.

Ръководните фактори в Барселона се надяват бързо да успеят да постигнат споразумение с Неймар и неговия екип относно продължаването на контракта, но по всичко личи, че преговорите ще се забавят.

23-годишният футболист е наясно със своето положение в отбора. Бразилецът също така ще иска да бъде наясно с решението на съда относно неговия трансфер в Барселона и скандала, който в последствие се разви.

Освен това Неймар ще вземе испански паспорт до края на годината. Това ще стане по силата на договор между испанското и бразилското правителство, според който всеки гражданин на латиноамериканската държава, който живее 2,5 години в Испания, може да кандидатства за двойно гражданство

Договорът на Неймар с Барселона беше подписан през май 2013 г., което означава, че процедурата по издаване на паспорт може да бъде задействана.

В момента в Барселона има трима играчи от страни извън ЕС - това са Неймар, Луис Суарес и Дъглас Перейра.

След като Неймар вземе испански паспорт, той ще бъде по-атрактивен и на трансферния пазар, което форсира преговорите за новия му договор с Барселона.

23-годишният футболист се очаква да продължи контракта си с клуба до 2020 година.

Настоящият договор на бразилеца с каталунците е до лятото на 2018 година.

Очакванията са от Барселона да предложат заплата от 14 милиона евро на сезон на Неймар плюс още 3 милиона евро бонуси или общо 17 милиона евро.

Заплатата на футболиста може да се вдигне още повече, ако Неймар се окаже сред първите трима в гласуването за Златната топка за 2015 г.