Алфредо ди Стефано е един от емблетичните футболисти на Реал Мадрид. Историята около неговия трансфер в Кралския клуб обаче и до днес буди полемики. Това се случва най-вече поради факта, че „белите“ далеч не са били единствените, които са желали талантливия аржентинец.

Другият испански гранд – Барселона - също е проявявал значителен интерес към Ди Стефано, но в крайна сметка той се озовава в мадридския гранд. Всичко се случва през 1953-а година, но макар и толкова години по-късно остава въпросът намесил ли се е генерал Франко и спомогнал ли е за преминаването на Ди Стефано в Реал Мадрид?

Каталунското издание Sport.es публикува материал, посветен на цялата сага, като придружи всичко със снимки на някои документи.

Историята помни, че Ди Стефано е приковал вниманието и на Барса, и на Реал. По онова време нападателят се състезава за Ривър Плейт, от където обаче е продаден на Милионариос. В онези години обаче ФИФА не признава легитимността на колумбийския шампионат, поради което трансферът не може да се осъществи. На фона на тези динамични събития Барселона сключва договор с Ривър Плейт за закупуването на Ди Стефано, а успоредно с това от Реал се договаря с Милионариос. ФИФА и Испанската футболна федерация приемат, че споразумението между „лос бланкос“ и колумбииците е невалидно. А това личи от документите, които подписва тогавашният президент на испанската Централа Санчо Давила.

Твърди се, че с помощта на генерал Франко, въпреки жалбите от страна Барселона, Ди Стефано е признат за футболист на Реал Мадрид. По това време Давила е напуснал президентския пост във Федерацията се сочи още в материала на Sport.es.

Добавя се, че по този начин, в противоречие с правилата Ди Стефано става футболист на Реал Мадрид.

Алфредо ди Стефано почина на 7 юли 2014-а година на 88-годишна възраст.