Диего Алвес. Така се казва вратарят на Валенсия, който пренаписа историята на Примера дивисион. Бразилският страж се слави с феноменалните си спасявания на дузпи, а след изминалия седми кръг в Ла Лига той затвърди собственото си реноме на майстор в тази област.

Алвес има най-много отразени дузпи в Примера дивисион. Кариоката спаси нови два 11-метрови наказателни удара при загубата с 0:2 от Атлетико Мадрид. Роденият в страната на кафето вратар на два пъти се оказа непробиваема крепост, като изби ударите на Антоан Гризман.  Така вече може да се похвали с 19 спасени дузпи, изпреварвайки Андони Субисарета по този показател. Общо 41 пъти противникови футболисти са заставали очи в очи с Авес от бялата точка в Ла Лига. В 20 случая е преодоляван, а на два пъти топката е била изкарвана в аут.

„Няма тайна. Идва ми отвътре накъде да се хвърля, за да спася“, казва самият Алвес и добавя: „Никога не съм търсил рекорди“.

Същевременно бившият страж на Валенсия Андре Палоп анализира: „Алвес познава испанския футбол. Познава съперниците. Знае какво е напрежението във всеки един момент и това му позволява да взема най-правилните решения“.

Друг пазил под рамката на „прилепите“ и бивш национал на Испания, Санти Канисарес анализира: „Алвес е наясно с цялата ситуация. Той  следи добре статистиката. Опитва да смути нападателя. Прави един характерен жест – излиза леко напред в момента на удара, хвърля се под диагонал и така опитва да затвори ъгъла. В момента, когато трябва да се уповава на психологията, той го прави“.

Диего Алвес е роден на 24 юни 1985 година в Рио де Жанейро, Бразилия. През 2004 година започва да играе за младежкия отбор на Атлетико Минейро, а през май 2005 година става вратар на първия тим.  Две години по-късно преминава в Алмерия, а през 2011 година прави трансфер във Валенсия.

Има мачове за младежкия национален отбор, а през 2008 година е повикан в олимпийската селекция. Не взима участие в нито един двубой от футболния турнур на Летните олимпийски игри в Пекин (Китай), но има бронзов медал. След Мондиала през 2014 година попада сред избраниците на Дунга за два приятелски мача, а през 2015 година отново има честта да бъде сред повиканите за Копа Америка.  Малшансът обаче спохожда кариоката и той получава травма в мач на Валенсия. Така участието му на форума е осуетено.