Барселона загуби от Реал Сосиедад на „Аноета” в първия си мач за новата 2015 година. Това не е новина. „Блаугранас” по принцип изпитват сериозни затруднения при гостуванията си на баските и рядко се поздравяват с успех на „Аноета”. Притеснителното обаче е слабото представяне на старши треньора Луис Енрике от началото на сезона начело на Барселона. Специалистът допусна изключително много грешки, които в края на сезона е много вероятно да са фатални и да струват главата му.

Барселона стартира силно кампанията и имаше аванс от 6 точки пред Реал Мадрид, но груби грешки именно на Енрике и неговия екип, костваха на каталунците загуба на точки и вече пасив от 4 пункта от Реал Мадрид. Незрялостта на треньора се видя отлично и в двубоя срещу Реал Сосиедад. Той остави на резервната скамейка две от звездите на отбора – Неймар и Лионел Меси, след като преди това им даде повече почивка по празниците. Преди гостуването на баските, Енрике заяви, че Меси и Неймар се намират в отлично физическо състояние, но въпреки това двамата не започнаха в титулярния състав. Той допусна грешка на тактическа основа, защото Барселона излезе без две от най-големите си оръжия в едно от най-тежките си гостувания за целия сезон. Това определено не се хареса на феновете. Луис Енрике губи доверието на запалянковците, а треньор, който няма подкрепата на трибуните на „Камп Ноу” бързо намира изхода.

Луис Енрике все още не може да наложи методите си, ако изобщо има такива. Той не успя да помогне на Луис Суарес за неговата адаптация. Уругваецът определено изпитва затруднения в първите си месеци на „Камп Ноу”, а треньорът не намира точните методи, с които да му помогне. Канибалът не може да намери зверското в себе си, а за това носи вина и Енрике.

Бившият треньор на Селта дойде в Барселона с идеята да пречупи ситуацията, да върне хъса в съблекалнята, да направи така, че каталунците да играят по-настървено и по шампионски. Това не само, че не се случва, но за сметка на това Барселона започна да губи все повече от блясъка си.

44-годишният специалист трябваше да подейства като импулс за Лионел Меси. Една от целите пред Енрике бе да „събуди” аржентинеца и да го върне към добре познатата му форма. Това до този момент не е така.

Луис Енрике по никакъв начин не показва лидерски качества, а това със сигурност означава само едно – бърза треньорска гибел.

Младият специалист, който е продукт на Ла Масия все още не е загубил всичко. Енрике има възможност за реакция, но шансовете намаляват. Барселона продължава да е в играта за всички трофеи, а изоставането от Реал Мадрид не изглежда толкова стряскащо. Много по-притеснително е представянето на каталунците. „Блаугранас” скоро може да се сбогува с всичките си шансове, ако не реагира. Мачовете през януари, февруари и март са на живот и смърт, а вече всяка грешка ще струва скъпо.

Барселона не изглежда в състояние да спечели нещо през този сезон, а причините за това не са само в треньорския екип на Луис Енрике. Шефската криза в клуба, провалите на спортния директор Андони Субисарета, наказанието на ФИФА и задаващите се президентски избори още повече разклащат кораба.

Президентът Хосеп Мария Бартомеу не е личността, която може да спечели войните за Барселона, които се водят в различни посоки. Не случайно бившият шеф на клуба и настоящ кандидат за поста Жоан Лапорта започна да трупа сериозни точки за кампанията си, която дори още не е стартирала официално. Лапорта със сигурност вече брои дните до своето завръщане на „Камп Ноу”, което се очертава на този етап. Крупният бизнесмен и политик няма сериозна конкуренция, а с обещанията за завръщане на Хосеп Гуардиола в Барселона през лятото на 2016 година като спортен директор, победата на предстоящите президентски избори изглежда в кърпа вързана. Тепърва се очакват силните ходове на Лапорта относно трансферната политика на отбора. Той със сигурност ще се възползва от наказанието на отбора, да не може да прави трансфери през 2015 година и ще сваля звездите, ако се върне. 

Барселона в момента е като парцалива кукла, която е разпокъсана и трудно може да бъде събрана. Единствено силна игра и победи може да върнат отбора в правилната посока. Луис Енрике трябва да покаже що за треньор е, ако иска да остане на „Камп Ноу”, защото иначе дните му са преброени.

 Каталунците не изглеждат като фактор нито в Примера, нито в Шампионската лига. Предстоящите мачове за купата, евентуалната януарска среща с Реал и Атлетико Мадрид (също за купата), домакинството на „дюшекчиите” още през уикенда ще дадат тон на тима. Дали Барселона ще засвири отново като цигулка „Страдивариус” или не? Отговорът ще бъде получен в следващите седмици.