Ръководството на Барселона е получило две примамливи оферти за официален спонсор на отбора, съобщава вестник „Sport“. Изданието обаче не разкрива имената на компаниите, които са готови да инвестират в клуба.

Договорът на Барселона с Катарските авиолинии изтича през юни, но от клуба не бързат да подписват нов спонсорски контракт, тъй като искат да бъдат изпълнени определени финансови цели.

И двете компании са готови да инвестират по 60 милиона евро на година, за да бъде логото им на екипите на Барселона.

От Барселона не са затворили вратата и за продължаването на спонсорския договор с Катарските авиолинии, но двете страни вече дълго време не могат да постигнат споразумение по някои спорни точки.

Шефовете на Барселона сериозно обмислят идеята отборът една година да играе без официален спонсор. За последно каталунците играха без официален спонсор на екипите си през сезон 2005/06.

През изминалото лято се говореше, че бившият вицепрезидент на Барселона Хавиер Фаус е постигнал споразумение с Катарските авиолинии за продължаването на договора, като азиатската компания трябваше да инвестира 240 милиона евро в каталунския клуб. Новият договор трябваше да бъде за срок от четири години. Освен това клубът трябваше да получи бонус от 15 милиона евро при подписването на новия контракт, а също така авиокомпанията се задължаваше да плаща по 5 милиона евро бонус при спечелена Шампионска лига. След провеждането на изборите обаче Фаус бе премахнат от екипа на президента Хосеп Мария Бартомеу и се наложи да се водят нови преговори, а постигнатото споразумение не влезе в сила.

Авиокомпанията спонсорира Барселона от 2010 година насам, а настоящият договор изтича в края на сезона, като може да бъде удължен максимум с 1 месец.

По силата на настоящия контракт с Катарските авиолинии, който изтича през лятото на 2016 година, Барселона получава 45 милиона долара годишно.

Каталунците се борят да получат годишно финансиране от спонсора си минимум в размер на 70 милиона евро, което ще бъде най-високото в света на футбола.