Байерн Мюнхен е новият носител на Купата на Германия! Баварците постигнаха дубъл, след като във финала за трофея победиха големия си съперник Борусия Дортмунд след изпълнения на дузпи.

Редовното време и продълженията не доведоха до гол, а при дузпите баварците се наложиха с 4:3, след като единствено младият Йозуа Кимих пропусна за тях, докато Мануел Нойер спаси удара на Свен Бендер, а Сократис не уцели вратата.

Така Пеп Гуардиола се раздели по мечтан начин с Байерн в последния си мач начело на клуба. Испанецът напуска Мюнхен с три шампионски титли и две купи на страната, а сълзите в очите му след края на двубоя красноречиво показаха какво значи за него този успех и това сбогуване с Байерн.

Двата отбора изиграха отличен двубой, в който главна бе тактическата битка между двамата треньори. Байерн бе по-добрият отбор в по-големи периоди от двубоя, но въпреки няколкото си добри положения немският колос не съумя да реализира гол в рамките на 120 минути. В същото време Борусия демонстрира компактна и добра игра в защита като в същото време ина свой ред също имаше няколко възможности за попадение. В крайна сметка обаче всичко трябваше да се реши след дузпи, при които Байерн бе по-добрият отбор.

Първото полувреме на мача определено не предложи особено зрелище, а двамата треньори опитаха да се надиграват тактически.

Байерн имаше териториално преимущество в по-големи периоди от времето, но баварците не успяха да затруднят особено Роман Бюрки.

Все пак именно пред Байерн се откриха двете по-сериозни положения за полувремето. В 22-ата минута Томас Мюлер засече с глава центриране, а топката мина много близо до горната греда.

В 33-ата минута пък Дъглас Коста стреля силно извън наказателното поле, но Бюрки изби. Роберт Левандовски имаше претенции, че е бил задържан в наказателното поле, но съдията Марко Фриц не обърна внимание на исканията му.

През второто полувреме скоростта на играта определено се повиши като Байерн продължи да бъде по-активният тим на терена.

В 52-ата минута бъдещото попълнение на Байерн Матс Хумелс успя да избие топката пред Левандовски, който бе на път да се възползва от остър пас на Рибери. Малко след това Коста проби отдясно и подаде към поляка, който обаче отново бе блокиран.

В ответната атака пък Пиер-Емерик Обамеянг стреля опасно, но над вратата на Мануел Нойер.

Напрежението се покачваше с всяка изминала минута, а нивото на играта също ставаше все по-високо. В 75-ата минута Рибери проби много добре отляво и стреля силно, но Бюрки изби в корнер. Малко преди това пък Хумелс напусна терена заради крампи, а това бе и последното му участие с екипа на Борусия.

5 минути преди края на редовното време "жълто-черните" стигнаха до най-опасното си положение. Пишчек подаде отдясно по прекрасен начин към Обамеянг, който бе в перфектна позиция фронтално срещу Нойер, но ударът му мина над вратата.

В продълженията ситуацията на терена не се промени като Байерн се отличи с две добри възможности. Удар на Левандовски бе избит по страхотен начин от шпагат на Дурм, а Бюрки спаси опасен удар на Алаба. Допълнителните 30 минути обаче бяха съпътствани с много крампи и мускулни проблеми за играчите на двата отбора, което накъса играта.

В крайна сметка дузпите трябваше да определят победителя в този супер сблъсък. Кагава и Видал стартираха с добри изпълнения, но ударът на Свен Бендер бе избит от Мануел Нойер. Левандовски не сбърка и така даде аванс за баварците, а ударът извън очертанията на вратата на Сократис значеше евентуално още по-голямо предимство за Байерн.

Младият Кимих обаче не издържа на напрежението и стреля слабо в средата на вратата, което не бе проблем за Бюрки. Обамеянг изравни, а Мюлер със супер изпълнение даде нов аванс на Байерн. Ройс свърши необходимото за 3:3, а Коста застана зад топката за последната дузпа. Бразилецът издържа и успя да вкара, с което донесе Купата на Германия на своя отбор, а с това и дубъла.

--

Байерн: Нойер - Лам, Кимих, Боатенг, Алаба - Видал, Тиаго - Дъглас Коста, Мюлер, Рибери (108' Коман) - Левандовски
Резерви: Улрайх, Бенатиа, Рафиня, Алонсо, Бернат, Роде

Борусия Дортмунд: Бюрки - Пишчек, Сократис, Хумелс (78' Гинтер), Шмелцер (70' Дурм) - Вайгл, Бендер, Кастро (106' Кагава) - Мхитарян, Ройс - Обамеянг
Резерви: Вайденфелер, Шахин, Рамос, Пулишич