Голямото дерби на 23-ия кръг на Бундеслигата завърши с победа на Борусия Дортмунд над Шалке. Момчетата на Юрген Клоп бяха домакини в този мач и въпреки че доминираха през всичките 90 минути, стигнаха до успеха с 3:0 едва в края. 

Надмощието им беше огромно, но първият гол падна едва в 78-та минута чрез Пиер-Ерик Обамеянг. Само две след това Хенрих Мхитарян приключи интригата в Рурското дерби с второто попадение, а в 86-та Марко Ройс просто оформи класиката и така "жълто-черните" взеха важните три точки. 

Иначе натискът започна от самото начало. Още в 4-та минута вратарят на Шалке Тимон Валенройтер трябваше да се намесва с класа след страхотен удар на Пиер-Ерик Обамеянг. А домакините не спираха. 

Шинджи Кагава можеше да открие в 17-та минута, но стреля в аут. Между 34-та и 36-та минути Марко Ройс пък направи три страхотни пропуска и просто по чудо резултатът се запази нулев. Всъщност двата тима се прибраха на почивка при 0:0, въпреки множеството шансове пред Валенройтер. 

След почивката дъждът от положения пред вратата на Шалке продължи. В 57-та минута отново Марко Ройс можеше да отбележи, но не успя да преодолее страхотния до момента вратар на гостите. 

Канонадата към Валенройтер продължи, но той вече капитулира в 78-та минута. Тогава Обамеянг се оказа на страхотна позиция след прекрасен пас и след рикошет в дясната греда, прати топката в мрежата за първи път. 

Това вече пречупи гостите и те получиха още две попадения. Първото от тях беше още в 80-а минута. Тогава Илкай Гюндоган намери перфектно Хенрих Мхитарян и арменецът от близка дистанция нямаше как да сбърка - 2:0 и интригата приключи. 

До края домакините играха за публиката и успяха да я зарадват с трети гол, дело на Марко Ройс. След поредицата пропуски той се възползва от груба грешка в защитата на Шалке и огорчи за трети път иначе силния в този мач Валенройтер. 

Благодарение на тези важни три точки, Борусия Дортмунд събра вече 28 точки и се изкачи в горната половина на таблицата, след като е вече девети, макар и временно. Шалке остава пети с 35 точки, но загуби ценни позиции в битката за място в Шампионската лига.