Футболистът Димитър Бербатов, придружен от своя личен агент Емил Данчев, са посетили днес централната сграда на Европейската комисия в Брюксел по покана на заместник-председател на ЕК Кристалина Георгиева. Това съобщиха за БТА от пресофиса на Георгиева. Разговорът е обхванал възможностите за насърчаване на масовия и професионалния спорт в България и значението на спорта във всекидневието на 33 000 служители на ЕК, за които Георгиева отговаря. Бербатов е получил поздравления от Георгиева за успехите му във футболния клуб "Монако", който преди дни се класира за четвъртфинала на Шампионската лига. Бербатов и Данчев са запознали своя домакин с плановете си да изградят детска футболна академия в София, носеща името на футболиста, която да възпита следващото поколение национални спортни състезатели. 

Футболистът и неговият агент очакват академията да насърчи всекидневните физически упражнения сред младежите и техните родители. Георгиева е приветствала идеята, като я е определила за чудесен пример за инвестиция в по-доброто бъдеще българските деца. Според нея това е възможност децата да развиват интересите си в България. Георгиева е посочила, че искрено подкрепя по-широкото навлизане на спорта във всекидневието на съвременните хора. В съобщението се отбелязва, че като зам.-председател на ЕК Георгиева може да работи за конкретни стъпки за популяризирането на спорта. Като отговорник за човешките ресурси на ЕК, Георгиева се стреми да създаде по-добри условия за физическа дейност на служителите, се посочва в съобщението. Тя очаква посещението на Бербатов в институцията да привлече вниманието на повече служители към спорта и да ги предизвика да бъдат физически активни всеки ден. 

Кристалина Георгиева е коментирала, че спортът присъства в сегашната й работа и под друга форма - също като футбола, в управлението на европейския бюджет също грешки не бива да се допускат, а играчите трябва да се стремят към възможно най-висок резултат. Головете се равняват на успешни проекти - колкото повече, толкова повече граждани ликуват. Бербатов и Георгиева се познават покрай благотворителен проект - кампанията "Футбол срещу глада". Съвместна инициатива на ЕК, Организацията за прехрана и земеделие на ООН и Асоциацията на европейските професионални футболни лиги, нейната цел беше да призове международната общност към бързи действия срещу глада по света. За да представи кампанията в предишното си качество на еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и действията при кризи в периода 2010-2014 г., Георгиева пътува до Манчестър, където се запозна с Бербатов, тогава играч на Манчестър Юнайтед. Чрез фондацията, която основава, Бербатов насърчава развитието на талантливи български деца. Днес двамата с еврокомисаря обсъдиха как будни деца, отличени от фондация "Димитър Бербатов", да участват в различни прояви на ЕК в София и в Брюксел. 

Целта е да се предостави сцена за изява на младите таланти и да се привлекат повече благодетели, които да ги подкрепят. От 1997 г. служителите на ЕК организират годишен футболен турнир, чрез който събират средства за благотворителност. От първото издание до днес организаторите са събрали над половин милион евро, с които са подкрепили почти 170 проектa по целия свят./БТА