Португалия победи Полша след изпълнение на дузпи и стана първият полуфиналист на UEFA Euro 2016.

В редовното време двата тима завършиха 1:1, в продълженията попадения не паднаха, и така при дузпите португалците решиха всичко в своя полза.

Португалия не пропусна нито един шут, и се наложи с 5:3 при наказателните удари, докато Якуб Блашчиковски не успя да преодолее Руи Патрисио, и даде нужното на съперника да реши всичко в своя полза.

На полуфинал Португалия чака победителя от Белгия-Уелс, а битката за място във финала ще е на 6 юли.

Португалците се класираха на полуфинал без да спечелят нито един мач в редовното време - три равенства в груповата фаза и победа с продължения над Хърватия.

Полша от своя страна също нямаше загуба до момента, и и бе допуснала само един гол, но този път не успя да изтегли правилната клечка.

За Португалия това ще е трети полуфинал в последните четири Европейски първенства.

Как протече мачът минута по минута!

ГЛАСУВАЙ ТУК ЗА ИГРАЧ НА МАЧА!

Двата отбора направиха нелошо първо полувреме, в което паднаха два гола.

Резултатът бе открит още във втората минута от капитана на поляците Роберт Левандовски. Центриране на Гросицки отляво намери нападателя на отлична позиция, и напълно непокрит Левандовски от десетина метра реализира!

Полша бе по-добрият отбор в началните 20 минути, и Левандовски и Аркадиуш Милик имаха още възможности пред Руи Патрисио.

В 30-та минута имаше спорна ситуация, когато Михал Паздан изблъска в гръб Роналдо в наказателното поле, но и двамата бяха на скорост, и арбитърът Феликс Брих не отсъди нищо.

Три минути по-късно Ренато Санчес стреля от границата на пеналта, силно и точно, покрай гредата и в мрежата! Топката се отклони леко и от Криховяк и направи 1:1.

Камил Гросицки отправи техничен удар отляво в 37-та минута, Руи Патрисио не се намеси по най-добрия начин, след избиването опасността продължи, но след това всичко завърши с фаул срещу Роналдо.

Португалия имаше по-добри минути след почивката, като в 60-та минута Кристиано Роналдо пропусна страхотен шанс, като не нацели топката добре.

Милик опита да изненада Патрисио и Пепе в 69-та минута, като добави топката технично в близкия ъгъл на вратата, но бе блокиран точно навреме.

В 81-та минута Артур Йенджейчек за малко да си вкара автогол, след като спря един пас на Пепе към Роналдо, но топката премина на сантиметри от гредата.

Златен шанс за Роналдо се откри и в 86-та минута, той бе изведен отлично очи в очи с Фабиански, но не нацели топката, за пореден път в този мач.

Два удара с глава белязаха ситуациите пред двете врати в добавените минутки от редовното време. Нищо обаче не успя да спаси двата тима от продълженията.

След постни допълнителни 30 минути, в които Полша имаше малко превес, всичко доведе до дузпите.

Най-запомнящото се нещо от продълженията се оказа нахлуването на фен на терена, в опита му да достигне Кристиано Роналдо.

При дузпите Португалия се оказа перфектна, като точни бяха Кристиано Роналдо, Ренато Санчес, Жоао Моутиньо, и Нани, а победната дузпа реализира Рикардо Куарешма.

Поляците също реализираха три от три в началото, но при четвъртата Якуб Блашчиковски стреля в долния ляв ъгъл на вратата на Руи Патрисио и стражът спаси.

Куарешма шутира последен, за да подпечата победата на Португалия, след 1:1 в игровото време, и общото 6:4 след дузпите.

Полша: Лукаш Фабиански, Лукаш Пишчек, Камил Глик, Михал Паздан, Артур Йеджейчик, Якуб Блашчиковски, Гжегош Криховяк, Кжищоф Мачински (98-Томаш Йодловец), Камил Гросицки (82-Бартош Капустка), Аркадиуш Милик, Роберт Левандовски.

Португалия: Руи Патрисио, Седрик, Елизеу, Фонте, Пепе, Адриен Силва (74-Жоао Моутиньо), Уилям Карвальо (96-Данило), Ренато Санчес, Жоао Марио (80-Рикардо Куарешма), Нани, Кристиано Роналдо.