Националната селекция на Италия постигна успех с 3:1 над Азербайджан. С голове на Едер, Стефан ел Шаарауи и Матео Дармиан „скуадра адзура“ взе трите точки, а в края на мача удари и греда. За Азербайджан точен бе Дмитрий Назаров.

Това бе първа загуба за азерите с Роберт Просинечки начело.

С успеха Италия събра 21 точки на върха в класирането на Група Н и вече спокойно гледа към Евро 2016. Италианците имат с две точки повече от втория Норвегия мач преди края на квалификационния цикъл. Азербайджан пък е 5-и с 6 пункта.

Срещата започна по интригуващ начин и на високо темпо, а до 10-ата минута азербайджанци отправиха два удара, като се наложи Джанлуиджи Буфон да се намесва. Италия отвърна, като в 11-ата минута Марко Верати пусна великолепен пас към Едер, който без да се суети се разписа за 1:0.

В 16-ата минута голмайсторът за „скуадра адзура“ комбинира с Грациано Пеле, той стреля, но стражът на домакините отрази.

Азербайджан все пак изравни. В 31-ата минута пространство се откри пред Дмитрий Назаров, който възстанови равенството.

Малко преди края на полувремето, възпитаниците на Антонио Конте отново излязоха напред в резултата. Едер напредна от дясно, тръгна да навлиза в наказателното поле на Азербайджан, след това пусна пас, успореден на голлинията на Стефан ел Шаарауи, като последният се разписа за 2:1.

След почивката мачът продължи да се играе във високо темпо, а в 61-ата минута италианците пропуснаха да увеличат аванса си. Едер получи хубав пас, след това насочи топката към противниковата вратата, но Сидигов изчисти от голлинията и така предотврати сигурен гол във вратата на своя тим. Последва удар на Кандрева, но в страни от вратата.

В 65-ата минута Матео Дармиан се възползва от грешка на Гулиев, който в опита си да изчисти прати топката точно в Дармиан, а той с безпощаден удар покачи на 3:1 в полза на тима на Конте.

В 70-ата минута Дмитрий Назаров стреля от дистанция, но Буфон показа концентрация и спаси.

До края на срещата Италия контролираше събитията на терена, но до още голове не се стигна. Азербайджан обаче не успя да завърши двубоя в пълен състав, след като Хюсеинов задържа откъсващия се сам срещу вратаря Себастиан Джовинко и получи директен червен картон за провинението си.

В 89-ата минута пък именно Джовинко удари греда.

След Купата на конфедерациите през 2013-а година за първи път Италия вкарва 3 гола в официален мач. Тогава „скуадра адзура“ се наложиха с 4:3 над Япония.

В последния си мач от квалификационния цикъл Италия играе с Норвегия, а Азербайджан с България.