Страхотен мач изнесе вратарят на испанския национален отбор Икер Касияс при успеха на европейските шампиони над Украйна с 1:0 у дома в евроквалификация от група С. Алваро Мората се разписа за първи път с екипа на „ла фурия“, ала ако не бяха намесите на доскорошния му съотборник в Реал Мадрид гостите като нищо можеха да си тръгнат минимум с точка.

Особено през втората част испанците позволиха на противника да стига почти безпрепятствено до вратата им най-вече чрез много активните Андрий Ярмоленко и Руслан Ротан. Касияс беше почти безгрешен и тотално отчая нападателите на съперника, който записа първа загуба за 2015 година.

Двубоят на „Санчес Писхуан“ в Севиля стартира очаквано с териториален натиск за домакините, които опитаха да стигнат до бърз гол. В 9-ата минута Андрес Иниеста с марков пас отдясно изведе Алваро Мората, а ударът на нападателя по диагонала премина далеч в аут.

В 16-ата минута и Коке тества рефлекса на Андрий Пятов, преди гостите да започнат по-смело да поглеждат към ввратата на Касияс. Основната заплаха за испанския страж бяха статичните положения, които караха защитата пред него да изглежда на моменти комично.

В 19-ата именно центриране от пряк свободен удар позволи на Артьом Федецки да се измъкне на първа греда и съвсем необезпокояван да стреля от воле от 6-7 метра. Той обаче не нацели сполучливо топката и я прати в аут.

Седем минути по-късно украинците организираха добра атака отдясно, която с пас по тревата намери Руслан Ротан в дъгата. Нападателят укроти кълбото и с второто си докосване шутира към левия ъгъл, но на сантиметри в аут.

Буквално в следващата атака Испания откри. Иниеста и Коке разиграха скоростно в половината на противника, а халфът на Атлетико с пас от едно докосване изведе Мората сам срещу вратаря. Макар играчът на Ювентус привидно да се забави с изстрела, той намери начин да отбележи с прехвърляне – 1:0.

До края на полувремето попадение на Иниеста беше отменено справедливо заради засада, а след центриране от ъглов удар Серхио Рамос нацели греда.

След почивката Украйна пак намери сили за щурм и в 51-ата минута Касияс трябваше да се намесва при коварно центриране, което не намери никого в наказателното поле, но тупна коварно и пое към долния му десен ъгъл. Последва много изгодна възможност за Федецки, който шутира в аут, а в 57-ата Касияс почти допусна фатална грешка. Вратарят опита пас по тревата, докато бе притиснат от съперник, и подаде право на Ротан. Украинецът шутира мощно и в обсега на Касияс, който отрази.

В 66-ата минута Украйна пропиля пореден чудесен шанс – Кравец се включи чудесно отляво и стигна до аутлнията, откъдето върна към точката на дузпата. Ротан шутира, а вратарят на домакините показа брилянтен рефлекс.

Силите на селекцията в жълти екипа обаче като че ли стигнаха само дотук, тъй като впоследствие Испания умело изнесе играта в по-предни позиции. Домакините започнаха да действат на по-висока скорост в атака и макар да не се влагаха с всички сили, това бе достатъчно, за да убие устрема на Украйна.

В края Санти Касорла имаше шанс окончатено да убие интригата, но Пятов съхрани надеждите на тима си с красиво спасяване.  

Успехът увеличи актива на „ла фурия роха“ на 12 точки, но те пак остават на второ място в групата

Причината за това е петата поредна победа на Словакия в квалификациите. Футболистите на Ян Козак категорично надиграха гостуващия тим на Люксембург с 3:0. Адам Немец откри резултата още в 10-ата минута, когато блокира изчистване на съперника и вече останал очи в очи с Жонатан Жубер опъна мрежата.

Единадесет минути по-късно Владимир Вайс покачи на 2:0, след като овладя дълго подаване, премина покрай бранител и с техничен удар покрай вратаря плъзна топката във вратата.

Петер Пекарик уби интригата пет минути преди почивката. Нападателят изработи чудесна атака след размяна на пасове с Хубочан и оформи крайния резултат.

Така Словакия остава начело с 15 пункта, следвана от Испания с 12 и Украйна с 9.

В третия мач от групата Беларус обърна Македония като гост и триумфира с 2:1 в Скопие.