Броени дни остават до началото на Евро 2016. Всички тимове вече обявиха съставите си и съвсем скоро приключват подготвителните си лагери, с което мислите все повече и повече се насочват към терените във Франция. За разлика от турнира преди 4 години този път изявен фаворит няма – испанското фиаско на Мондиал 2014 със сигурност разклати силно позициите на действащия европейски шампион, а отбори като Франция, Германия, Англия и Италия без съмнение имат апетити към короната на „ла фурия“. Холандците допуснаха жесток провал в квалификациите и ще гледат мачовете само по телевизията, което допълнително увеличава шансовете за триумф на всеки от посочените фаворити.
Историята на европейските първенства съвсем скоро ще се обогати с нови герои, разочарования, изненади и внезапни обрати. Ще успее ли Испания да продължи доминацията си с безпрецедентна трета поредна титла? Как ще се справи Франция със скандалите, които силно напомнят за кризата в съблекалнята по време на Мондиал 2010? Как ще сработи новият регламент с 24 отбора? 

Gong.bg насочва вниманието ви към най-съществените отбори, играчи и тенденциите, които могат да имат ключово влияние върху развитието на турнира.

Изходните позиции на „големите сили“

Има една стара максима във футбола, която гласи: никога не кандидатствай за домакинство на голям форум, ако не смяташ да го печелиш. Франция със сигурност има амбицията да се присъедини към Испания и Германия, които имат по 3 титли от шампионата на Стария континент. Изглежда също така, „петлите“ имат и аргументите да го сторят. Някои много силни резултати в контролите, предшестващи турнира, наведоха на мисълта, че Европа може да има нов властелин. В същото време обаче французите ще бъдат без основния си реализатор Карим Бензема заради съдебното дело, което тече срещу него. Нападателят на Реал Мадрид и легендата Ерик Кантона съвсем взривиха обстановката, като обясниха, че решението на федерацията и селекционера Дидие Дешан да не повикат нападателя е резултат от расистки натиск. Така в предни позиции цялата отговорност ляга върху плещите на Антоан Гризман, който трябва бързо-бързо да преглътне злощастния финал на Шампионската лига.

Германия е вторият фаворит на повечето букмейкъри за титлата, ала със сигурност световните шампиони не са толкова убедителни напоследък. Загубите от Полша и Ирландия в квалификациите показаха, че „бундестимът“ не е толкова непогрешим. Марко Ройс пропуска втори голям форум поред заради проблемите си с контузии, а групата с Полша, Украйна и Северна Ирландия крие своите подводни камъни. Не бива да забравяме обаче, че германците играят по съвсем различен начин, когато дойде мигът за големите мачове.

Испания се намира в горе-долу същото положение – дълго време Словакия беше изненадващият лидер в квалификационният поток, преди хората на Висенте дел Боске да си „подредят къщата“. Част от героите, които участваха в последните триумфи, вече ги няма, а другата върви към края на своите международни кариери. Дори и така, в тимът на „ла фурия“ има достатъчно класа, за да го гледаме във финалните етапи. Тънкият момент тук идва с прескачането на групата – Испания може би има най-тежкият поток от всички предвид присъствието на Чехия, Турция и Хърватия.

Интересното е, че този път никой не слага Италия сред претендентите за трофея. Преди 4 години те стигнаха до финала (където бяха разбити с 0:4 от испанците), но и те плащат данъка за провала си на Мондиала в Бразилия. Ситуацията не се улеснява и от предстоящата раздяла със селекционера Антонио Конте, при когото тимът все пак отбеляза прогрес. Очевидно обаче той не е достатъчен за повечето анализатори.

Група Е

Като говорим за Италия не бива да подценяваме и тяхната група E. Компанията на Швеция, Белгия и Ирландия затвърждава впечатленията, че грешна стъпка тук може да породи една от изненадите в турнира. Златан Ибрахимович ще води „тре крунур“ ако не на последния, то на един от последните си големи форуми. Със сигурност ветеранът ще е пределно мотивиран за добро представяне, а целта е минимум излизане от групата. Шведите не са най-удобният опонент дори за тим като Белгия, който – нека не забравяме – е втори в ранглистата на ФИФА. Всички се питаме кога ще дойде моментът за „златното поколение“ на белгийците да направи нещо голямо. Азар, Де Брюин, Лукаку, Наинголан, Куртоа – това са все играчи, за които се борят най-сериозните клубове в Европа. А колкото до аргументите на Ирландия – помните ли какво причиниха на Германия по пътя си към финалите?

Внимание за... Уелс

Може и да се дебютанти, ала „драконите“ със сигурност не бива да бъдат отписвани. Гарет Бейл е водещата фигура в състава на Крис Коулман, но и той се подчинява на идеята за колектива. Островитяните преминаха през квалификационния цикъл като юмрук и всеки, който ги подцени, ще пострада жестоко. Дори и съседите от Англия. Русия и Словакия са други тимове, които изповядват подобен на Уелс футбол, но някак отстъпват чисто като блясък. Фактът, че новият формат превръща третото място във вратичка към елиминациите, прави още по-вероятно удължаването на уелската приказка.

Курсът пред португалския щурман Кристиано Роналдо

За пореден път звездата на Реал Мадрид ще трябва да изнесе тежестта за „мореплавателите“, които за разлика от друг път има широк хоризонт пред себе си. В група F португалците не би трябвало да имат трудности със спечелването на първото място (всъщност всичко друго би трябвало да се счита за провал). Исландия, Унгария и Австрия не са леки съперници, но всеки от тях ще е в ролята на аутсайдер срещу Португалия. Роналдо сам домъкна тима до полуфиналите на Евро 2012 и очевидно всичко е в ръцете на иберийците. Първото място означава осминафинал срещу втория от група Е (Белгия, Италия, Швеция, Ирландия), където силите пак биха били по-изравнени спрямо евентуални сблъсъци с Франция, Германия или Испания. Съществува вероятност Португалия да улесни още повече пътя си... като остане втори. Това им отрежда мач срещу втория от група B (Англия, Русия, Словакия, Уелс), където очакванията са Англия да завърши на първото място.

Фаворитите за голмайстор на турнира

Ако отново се обърнем към букмейкърите, то този въпрос по-скоро би трябвало да звучи така: Роналдо или Томас Мюлер? Португалецът вкара 51 попадения през отминалия сезон във всички турнири на клубно равнище и присъствието му в списъка с кандидатите за приза не е изненада. Мюлер от своя страна изпрати най-добрата си кампания откъм попадения – 36 гола, като за първи път стигна премина кота „20“ в Бундеслигата. Другите имена, които най-често се спрягат от любителите на залозите, са Антоан Гризман (Франция), Хари Кейн (Англия) и Роберт Левандовски (Полша).