В петък, 29 май, Сеп Блатер беше преизбран за президент на ФИФА. Във вторник, 2 юни, дългогодишният ръководител на световния футбол подаде оставка.

Какво се промени в този отрязък от време? Защо доброволно се отказа от 4-годишния си мандат? Отговорите на тези въпроси не са напълно ясни, но завесата започна да се вдига само няколко часа след оставката.

Американски издания още вчера разкриха, че високопоставено официално лице във футболните среди е разговаряло със Сеп Блатер, като изглежда правният съвет е бил именно такъв – да се оттегли.

Уязвимостта на швейцарския функционер обаче изглежда се корени в корупционния скандал, който гръмна през изминалата седмица.

Първоначално голяма част от фокуса попадна върху разследването срещу КОНКАКАФ и служители на ФИФА. Вчера стана ясно, че и генералният секретар на централата Жером Валке през 2008 е превел 10 милиона долара на сметката на обвинения в корупция бивш вицепрезидент на организацията Джак Уорнър. Както вече беше съобщено Уорнър е получил подкупа, за да помогне на ЮАР да спечели домакинството на Мондиал 2010.

Последните информации, идващи от САЩ, твърдят, че самият Сеп Блатер също не се е измъкнал от власите, разбулващи случвалото се във ФИФА през годините. Именно швейцарецът е разследван за корупцията, пропила футболната федерация.

Прокурори от САЩ започнаха наказателно разследване през изминалата седмица срещу седем служители на ФИФА, арестувани в Швейцария, които са част от група от 14 души, обвинени в противозаконни действия.

Два дни след огромния скандал Блатер беше презибран за президент, но американските власти се надяват на сътрудничество от страна на някои от обвинените. Прокурорите са опитали да постигнат споразумение с някои от арестуваните, за разкриване на схемите, вследствие на които може да бъде повдигнато обвинение и срещу Сеп Блатер.