Бившият южноафрикански министър Токио Сексвале планира да се кандидатира за президент на ФИФА, съобщава агенция Ройтерс. Сексвале, който е член на комисията ФИФА за финансов феърплей, в момента е в процес на консултации и в близко бъдеще ще обяви окончателното си решение.

Миналата седмица президентът на УЕФА Мишел Платини обяви, че ще участва в изборите за президент на Световната футболна централа. Южнокорейският милиардер и бивш вицепрезидент на ФИФА Чун Мон-джун също ще се бори за поста.

Извънредните избори за президент на ФИФА ще се проведат на 26 февруари следващата година в Цюрих. До тогава начело на централата остава Сеп Блатер, който е президент на ФИФА от 1998 година насам. Според регламента кандидатите за президент трябва да подадат своите кандидатури до 26 октомври.

Желание да участват в надпреварата вече изявиха бившият френски национал Давид Жинола, бившият бразилски футболист и селекционер на "селесао" Зико, принцът на Йордания Али бин Ал-Хусейн, президентът на Футболната асоциация на Либерия Муса Билити, както и аржентинската футболна легенда Диего Марадона./БТА