Футболните клубове трябва да управляват своите финанси отговорно и да харчат пари според собствените си ресурси, заяви президентът на УЕФА - Мишел Платини. Той гостува в Рим, където изнесе реч относно прокарването на новите закони в Европа, където ще бъде забранено правата на един футболист да бъдат държани от трета страна, т.е. агенти или инвеститори.

„Искахме да вкарваме футбола в правия път и мисля, че вече се справяме добре. Общите загуби сред европейските клубове, достигнали до 1.7 милиарда евро през 2011 година, бяха свалени до 800 милиона през 2013. Това е повече от 50 процента, а са изминали само две години. Време е клубовете да се научат да харчат според собствените си ресурси. Това е линия, която не бива да бъде пресичана по никакъв начин“, каза Платини.

„Практиката с притежание на права от трети лица е ужасна. Преди я имаше само в Южна Америка, а сега и из цяла Европа. Няма място за подобно нещо в спорта и ние трябва да изградим закони. Ако не успеем, загубата няма да бъде само за УЕФА, а за целия спорт и за цяла Европа“, добави той. /БТА