Спортният министър на Русия Виталий Мутко заяви, че правителството ще съкрати бюджета за домакинството на Световното първенство по футбол през 2018 година като част от решенията за финансови ограничения, породени от кризата в страната. Руското правителство ще съкрати разходите с 10 процента, след като през декември централната банка на страната призова всички ведомства да ограничат разходите си, а държавният бюджет ще бъде орязан с 4,7 процента за 2015-а година.

"Съкращенията ще засегнат тези моменти в подготовката, които не касаят изграждането на инфраструктурата", заяви министърът на спорта Виталий Мутко пред агенциите ТАСС и Интерфакс. Самият Мутко е член на изпълнителния комитет на ФИФА. Решението на правителството не би трябвало да и изненада, тъй като точно преди седмица самият Мутко намекна за това и обясни, че разходите за Световното първенство ще бъдат оптимизирани.

Тази седмица пък Сеп Блатер - президент на Световната централа, е бил уверен от президента на Русия Владимир Путин, че икономическите проблеми няма да се отразят на качеството на турнира. Седем стадиона трябва да бъдат построени от федералния бюджет, а общо 12 стадиона в 11 града ще бъдат домакини. Първенството ще се порведе от 14-и юни до 15-и юли 2018-а година./БТА