Отборът на Обединените арабски емирства победи с 3:2 Ирак и спечели бронзовите медали на провеждащата се в Австралия Купа на Азия. По този начин ОАЕ записа второто си най-добро постижение в надпреварата след сребърния медал през 1990 година. 

Двубоят в Нюкасъл се разви много интересно. Ахмед Халил даде преднина на ОАЕ в 16-ата минута, възползвайки се от подаване на Омар Абдулрахман. Ирак обаче бързо успя да изравни чрез защитника Уалид Салим в 28-ата минута, а в 42-ата Амджад Халаф дори изведе напред в резултата шампионите от 2007 година.

Преди почивката иракчаните изпуснаха още няколко добри шанса, а веднъж и гредата помогна на ОАЕ. 

В началото на втората част обаче ходът на действията се преобърна. В 52-ата минута Ахмед Халил реализира за втори път в срещата, за да изравни резултата на 2:2. Пет минути по-късно ОАЕ получи право да изпълни дузпа за нарушение Ахмед Ибрахим срещу Али Ахмед Мабхут. Ибрахим бе изгонен, а Мабхут се нагърби с изпълнението на наказателния удар. Той бе точен, с което оформи крайното 3:2, а по този начин почти сигурно си гарантира и приза за голмайстор на турнира, тъй като има вече 5 попадения. 

До края на срещата иракчаните имаха няколко шанса за гол, но такъв не падна. Срещата в Нюкасъл беше изгледана лично от президента на ФИФА Сеп Блатер, а на стадиона присъстваха 12 829 зрители.

Финалът на турнира е утре, а Република Корея и Австралия ще спорят в Сидни за титлата. /БТА