Швеция е новият европейски шампион за младежи до 21 години след инфарктен финал срещу Португалия, завършил с изпълнения на дузпи. Редовното време на мача, както и продълженията, завършиха при нулево равенство и така победителят трябваше да бъде определен от 11-метровите удари. При тях двата тима направиха по един пропуск преди изстрела от бялата точка на звездата на португалците Уилям Карвальо да бъде спасен от Патрик Карлгрен, който по този начин направи своя отбор европейски шампион.

Двата тима бяха в една група, а в мача помежду си от груповата фаза завършиха 1:1. Във финалния двубой те отново не успяха да излъчат победител, което като че ли бе справедливо с оглед на случилото се на терена. През по-големия период от 90-те минути Португалия бе по-добрият отбор, но така и не съумя да стигне до гол. Шведите пък бяха по-близо до победата след 75-ата минута, пропускайки няколко удобно възможности. Те бяха по-активният тим и в продълженията, в които обаче умората си каза думата и двата тима внимаваха повече да не допуснат попадение.

Мачът започна вихрено и още в 3-ата минута португалците имаха отлична възможност за гол, която бе пропусната от Рикардо Перейра. Малко след това пък Серджо Оливейра уцели гредата след изпълнение от средно разстояние.

Португалците продължиха да бъдат по-добрият отбор през цялото първо полувреме, но не съумяха да го материализират в добри възможности за попадение. Така въпреки надмощието им, почивката дойде при нулево равенство.

В 53-ата минута Швеция на свой ред се отчете с добра атака, при която Исак Кисе Телин намери с брилянтен пас Джон Гуидети, който стреля от наказателното поле, но над напречната греда.

Въпреки това, Португалия остана по-активният отбор на терена, а Патрик Карлгрен трябваше да се намесва след удар на Тозе. Юри Медейрош пък преодоля с лекота няколко бранители, след което стреля, но покрай вратата.

В последните 15 минути на редовното време обаче ролите се размениха и „тре кронур“ бе отборът, който бе по-близо до победния гол. Двойката в атака Гуидети – Кисе Телин на два пъти изправи на нокти португалците. В 87-ата минута Гуидети остана очи в очи с вратаря Жозе Са, който обаче успя да отрази изстреля му. Малко по-късно след пас на Гуидети, Кисе Телин не успя да реализира.

В продълженията силите на двата отбора като че ли съвсем привършиха и те внимаваха повече да не получат гол, отколкото да отбележат такъв. Все пак Швеция бе по-активният отбор, а Халили се отчете с доста опасен изстрел в 95-ата минута, който мина на сантиметри от страничния стълб.

Така шампионът трябваше да се определи с изпълнения на дузпи. Първите пет изпълнения доведоха до гол преди Рикардо Ешгайо да пропусне. Веднага след него обаче това направи и Абдула Халили, а точният изстрел на Жоао Марио изравни резултата преди последните дузпи. Линделоф реализира и постави напрежението върху звездата на португалците Уилям Карвальо, чийто удар бе спасен от Патрик Карлгрен и така Швеция се превърна в новия европейски шампион за младежи до 21 години.