Със страхотен гол Едуардо Варгас класира Чили за първи финал на Копа Америка от 1987 година насам. Тимът ще спори за отличието с победителя от другия полуфинал Аржентина – Парагвай.

Отборът на Чили победи с 2:1 Перу, като за крайния развой помогна червен картон, получен от Замбрано. По този начин домакините на турнира останаха да играят 70 минути с човек повече, а това наклони везните на терена.

В 20-ата минута на двубоя главният рефер Хосе Арготе изгони футболиста на Перу, който игра с топката с високо вдигнат крак. По този начин удари в гърба съперников играч, а съдията реши на секундата да покаже директен червен картон.

В края на първото полувреме Чили поведе в резултата. В 42-ата минута Алексис Санчес центрира в наказателното поле, топката се отби в гредата, попадна на крака на Едуардо Варгас, който реализира за 1:0.

През второто полувреме крилото, което е собственост на Наполи, прати топката отново в мрежата, но реферът не зачете попадението, след като маркира засада.

Малко след това, в 61-ата минута, Перу успя да изравни резултата. След бърза контраатака отдясно, последва центриране, а Гари Медел засече топката в собствената си мрежа за 1:1.

Чили обаче не остави задълго този резултат. В 64-ата минута именно провинилият се Гари Медел успя да се реваншира, след като подаде на Едуардо Варгас, а 25-годишният футболист със страхотен изстрел извън наказателното поле оформи крайното 2:1.

Съперникът на домакините на Копа Америка ще стане ясен тази нощ, в 2.30 часа българско време, когато Аржентина ще се изправи срещу Парагвай.

През 1987 година, когато бе последният финал на Чили на турнира, тимът загуби с 0:1 от Уругвай.