Легендата на световния футбол Йохан Кройф разкрива в новата си автобиография, която бе издадена посмъртно, една от неосъществените си мечти, а именно да играе в Англия.

Кройф остава пелен от атмосферата на „Анфийлд' по време на двубоя между Ливърпул и Аякс за Купата на европейсктие шампиони през сезон 1966/67.

„След като станахме шампиони в първия си сезон за Аякс, трябваше да играем с Ливърпул във втория кръг за КЕШ през сезон 1966/67. По това време Ливърпул е бе просто най-добрият тим в Англия, но и един от най-силните в света“, пише Кройф в своята автобиография.

„Спомням си много добре всичко около легендарният „мъглив мач“ в Амстердам и реванша на „Анфийлд“. Англия тъкмо бе спечелила световната титла и всички говореха за тях. Ливърпул имаше играчи като Рон Йейтс, Йън Сейнт Джон, Томи Лоурънс и Питър Томпсън, за които всички бяхме чували. Всички казваха, че ще загубим, но на почивката в първия мач в Амстердам вече водехме с 4:0. Мачът за малко да бъде отложен заради мъглата“, спомня си още той.

„От техническа гледна отвяхме английският шампион. В Амстердам мачът завърши 5:1 в наша полза, а след него Бил Шенкли обяви, че това е бил странен резултат и Ливърпул ще победи със 7:0 в реванша.

„Седмица по-късно стоях на терена на „Анфийлд“ и ме побиваха тръпки. Не от страх от нашия противник, а заради атмосферата. Огромната трибуна „Коп“, в която стоят най-фанатичните фенове и техните песни. „Анфийлд“ бе наистина впечатляващ. Наистина се наслаждавах в продължение на 90 минути. Изиграхме страхотен мач. Въпреки че завърши 2:2, ние бяхме отборът, който контролираше нещата. От онази нощ английският футбол плени сърцето ми.“

„Никога не бях виждал нещо подобно – такава страст в играта и колко много феновете искаха техния отбор да победи. Това ме накара да си помисля, че един ден бих искал да играя в Англия. За съжаление моята мечта не се осъществи, защото в тези времена границите бяха затворени за чужденци“, пише още легендарният Йохан Кройф.