Световната федерация по футбол (ФИФА) излезе със становище,  че не приема призивите за бойкот на Световното първенство през  2018 г., на което домакин е Русия. Те се появиха в няколко западноевропейски страни.

"ФИФА осъзнава отговорността, която носи за управлението на  футбола, поддържа провеждането на мирни и демократични дискусии. Организацията също така осъжда всички форми на използване на  сила, а цел на всеки турнир под егидата на ФИФА е поощряване на  разбирателството, диалога и мира между народите."

"Историята  показва, че бойкотите на спортни състезания, политическата  изолация и конфронтацията никога не водят до нищо хубаво", се  казва в официалното съобщение на централата.

"Провеждането на Световното първенство ще помогне за  диалога, конструктивността и партньорството между отделните  държави и народи. С помощта на футбола могат да бъдат решени  много проблеми", пише още в становището.

Към момента се смята, че Русия ще организира Световното  първенство по футбол от 8-и юни до 8-и юли 2018-а година на 12  стадиона в 11 града.

Заради сваления пътнически самолет на територията на Източна Украйна, Холандия активизира позицията си за отнемане на първенството. Известни публични личности от Западна Европа и международни организации пък призоваха към бойкот или преразглеждане на домакинството на Русия./БТА