В Милано се състоя Четвъртият международен детски форум, в рамките на мащабния международен социален проект на „Газпром“ „Футбол за приятелство“. Проектът „Футбол за приятелство“ има за цел да развие  младежкия футбол, да насърчи толерантността и уважението към различните страни и националности. Тази година форумът събра млади футболисти от Африка, Азия, Европа и Южна Америка.

Участниците във форума се срещнаха с глобалния посланик на проекта „Футбол за приятелство“ Франц Бекенбауер, с халфовете на „Шалке 04“ Максимилиан Майер и Леон Горецка, с посланика на УЕФА във форума Хасан Салихамиджич.  Те получиха синьо-зелените гривнички – символ на равенство и уважение, които придобиха международна популярност благодарение на проекта „Футбол за приятелство“.

Церемонията по връчването на Купата на деветте ценности стана ключов елемент от форума. Тази уникална статуетка се присъжда ежегодно на професионален клуб за изключителни постижения в областта на социалната отговорност. Всеки, от всяко място в света може да номинира един клуб, но окончателното решение се взема чрез вота на младите участници във „Футбол за приятелство“. Тази година победителят е „Байерн Мюнхен“. Участниците във „Футбол за приятелство“ са отбелязали дейностите на клуба за подкрепа на деца със специални нужди, инициативи в областта на предоставяне на медицински грижи за деца в различни страни и помощ за нуждаещите се.

Форумът приключи с финалния мач на Международния детски турнир по уличен футбол „Футбол за приятелство“. Марибор (Словения) стана победител в турнира. Участниците и гостите на събитието изпълниха неофициалния химн на проекта – песента „По-голям от живота“. След форума всички участници традиционно посещават финала на УЕФА Шампионска лига 2016, Милано.

Събитията на форума бяха отразени от над 200 журналисти от водещи световни медии, както и от Международния детски пресцентър, в които участват млади журналисти от страните участнички.

„32 държави участват в проекта „Футбол за приятелство“. Сред тях са Сирия и Турция, Армения и Азербайджан. Броят на участниците в проекта се увеличава всяка година. Това означава, че за децата мирът и приятелството са на първо място, независимо от различията в културата и традиции те. Момчетата и момичетата не само се научава тна взаимно уважение, но стават и посланици на ключови човешки ценности. Проектът „Футбол за приятелство“ им помага за това. Сигурен съм, че чрез съвместни усилия можем да променим света към по-добро“, каза Алексей Милер, председател на Управителния съвет на енергийната компания.

„В продължение на няколко години за мен беше удоволствие да подкрепям като глобален посланик програмата „Футбол за приятелство“, която насърчава основните човешки ценности, важни за благосъстоянието на всяко общество. Ето защо сега съм особено доволен, че наградата, която въплъщава програмата

„Футбол за приятелство“, нейните цели и задачи, се връчва на „Байерн Мюнхен“.  Купата на девет теценности е оценка, направена от най-разкрепостената аудитория - децата. Това прави купата особено ценна награда за всеки клуб“, каза Франц Бекенбауер.