Футболният уикенд в Англия отново остави без дъх феновете. Лестър вдигна така жадувания трофей, битката за Топ 4 се завърза още повече, а изпадащите продължават да се надяват на спасение. Нека си припомним какво се случи в предпоследния кръг от Висшата лига.

Лестър – Евертън 3:1

Моментът, който сигурно и най-запалените фенове на Лестър едва ли са си представяли, че може да се случи, беше отпразнуван от тях. "Лисиците" вдигнаха шампионската титла на Англия пред привържениците си за първи път в историята. Това се случи след победата над Евертън с 3:1. Мачът беше само за удоволствие на препълнените трибуни на "Кинг Пауър Стейдиъм" и след края му купонът се отприщи. Джейми Варди се разписа на два пъти за „лисисците“, а Кинг добави още едно попадение. Кевин Мирелас намали за „карамелите“.

Клаудио Раниери, който печели първата си титла в своята кариера не скри радостта си: „Винаги съм вярвал, че ще спечеля важен трофей.“

 

Съндърланд – Челси 3:2

Съндърланд записа впечатляващ обрат над Челси и почти сигурно се спаси от изпадане от елита. Възпитаниците на мениджъра Сам Алърдайс губиха с 1:2 на полувремето, но през второто полувреме с решителни попадения на Фабио Борини и Джърмейн Дефоу, „черните котки“ направиха изключително решителна крачка към оцеляването си. За това спомогна и отборът на Нюкасъл, който не успя да се възползва при визитата си на вече изпадналия Астън Вила и стигна само до 0:0.

Така кръг преди края Съндърланд събра актив от 35 точки, една повече от Нюкасъл, който се намира в зоната на изпадащите. „Черните котки“ обаче са и с мач по-малко – отложеният двубой с Евертън. В последния кръг на надпреварата Съндърланд излиза срещу Уотфорд, докато Нюкасъл приема Тотнъм Хотспър.

 

Норич – Манчестър Юнайтед 0:1

Манчестър Юнайтед реализира един гол от един удар в рамката на вратата и победи застрашения Норич като гост с 1:0. Мачът бе от 37-ия кръг, но на Юнайтед предстоят два мача до края, тъй като има и отложен мач срещу Уест Хем през седмицата. Това запази шансовете му за класиране в Топ 4, а засега е пети.

В 72-ата минута Уейн Рууни влезе опасно в пеналта на Норич, забави се малко, но подаде на връхлитащия Хуан Мата, който не сбърка – 0:1.

 

Ливърпул – Уотфорд 2:0

Отборът на Ливърпул бързо забрави поражението си от Суонси с 1:3 от миналия уикенд, след като на свой терен надигра гостуващия Уотфорд с 2:0. Мениджърът на „червените“ Юрген Клоп очаквано даде почивка на голяма част от титулярите след реванша от Лига Европа срещу Виляреал през седмицата. Филипе Коутиньо, Алберто Морено и Симон Миньоле бяха единствените, които запазиха местата си, а въпреки наличието на доста резерви в стартовата единадесеторка мърсисайдци се пребориха за трите точки.

 

Манчестър Сити – Арсенал 2:2

Опасността за Манчестър Сити да изпусне четвъртото място в класирането на Висшата лига стана още по-реална след дербито срещу Арсенал. Момчетата на Мануел Пелегрини на два пъти повеждаха срещу лондончани, но в крайна сметка трябваше да се задоволят с 2:2 у дома. Подялбата на точки сериозно върна Манчестър Юнайтед в битката за топ 4, тъй като „червените дяволи“ изостават само с 2 точки зад съгражданите си и имат мач по-малко от тях.

Феновете на Манчестър Сити демонстрираха голямо неуважение към Мануел Пелегрини и почти целият „Етихад“ бе празен, когато чилиецът започна последната си емоционална реч на него. Това беше и последният мач на специалиста на този стадион.

 

Астън Вила – Нюкасъл 0:0

Тимът на Нюкасъл не успя да победи последния Астън Вила и така почти подписа присъдата си за отпадане от английския елит. Вила е 18-и с 34 точки, но с точка повече на 17-ата позиция е Съндърланд, който победи Челси с 3:2, а и има мач по-малко.

 

Борнемут – Уест Бромич 1:1

Борнемут и Уест Бромич завършиха при 1:1. Борнемут спря серията от три поредни загуби, а Уест Бромич вече осма среща няма победа. Гостите поведоха в 16-ата минута с гол на Хосе Саломон Рондон, а в 82-ата Мат Ричи донесе ценната точка за домакините.

 

Кристъл Палас – Стоук Сити 2:1

С два гола на Дуайт Гейл Кристъл Палас победи Стоук Сити в мача от 37-я кръг на Висшата лига. Палас се наложи с 2:1, а единственото попадение за „грънчарите“ бе дело на Чарли Адам.

 

Уест Хем – Суонси 1:4

Суонси победи като гост Уест Хем с 4:1. Гостите поведоха с 3:0 с голове на Уейн Роутледж в 25-ата минута, Андре Аю в 31-ата и Ки Сунг-Йонг в 51-ата минута. Стефан Кингсли намали на 1:3 в 68-ата, а в третата минута на добавеното време Бафетимби Гомис вкара за 4:1 за Суонси.

 

Тотнъм – Саутхемптън 1:2

Отборът на Саутхемптън се наложи с 2:1 над Тотнъм. „Светците“ стигнаха до пълен обрат срещу „шпорите“. С два гола на Стивън Дейвис бе заличен авансът на домакините, който даде кореецът Сон.

Кръг преди края на шампионата Саутхемптън е 6-и с 60 точки и до последно ще се бори за Лига Европа с Уест Хем, който е с точка назад, но и с мач по-малко. От друга страна, Тотнъм е втори със 70 точки.