В кръг на изненадите, подадените оставки и неочакваните развръзки, поглеждаме към тези статистически акценти от кръга, които най-сериозно направиха впечатление.

ЕВЕРТЪН - КРИСТЪЛ ПАЛАС

В петък Евертън пропусна възможността да се изкачи на второто място в класирането след 1:1 с Кристъл Палас. За 12-ти пореден мач във ВЛ „орлите“ не успяха да съхранят вратата си от попадения, а вечерта принадлежеше на белгийските нападатели на двата тима.

Ромелу Лукаку отбеляза 65-тия си гол във ВЛ, а това беше и първото му попадение директно от свободен удар. Кристиян Бентеке пък показа запазената си марка и се разписа с глава. Всъщност от дебюта на белгиеца в елита на Англия през 2012 година насам никой друг не е вкарвал по този начин по-често с 19 такива изпълнения. Самият Бентеке пък е отбелязал 35% от всичките си голове във ВЛ точно с глава.

СУОНСИ – ЛИВЪРПУЛ

В събота Суонси води на Ливърпул цели 46 минути, но в крайна сметка загуби с 1:2. За пръв път през сезона мърсисайдци не нанесоха точен изстрел през първата част, но изковаха обрата в края. За това помогна и 4-тия гол от дузпа за сезона на Джеймс Милнър. Полузащитникът вече има и репутацията на талисман, след като в 44 мача от елита, в които се е разписал, неговите отбори не са губили никога.

Загубата пък провокира мениджъра на Суонси – Франческо Гуидолин да подаде оставка. Той стана и първият наставник във ВЛ, който напуска този пост на връх рождения си ден. Наследникът му Боб Брадли пък е първият американски мениджър в историята на ВЛ.

ХЪЛ СИТИ – ЧЕЛСИ

Продължаваме към КейКом Стейдиъм, където Хъл загуби от Челси с 0:2. За втори пореден мач сините не успяха да отправят точен изстрел преди почивката, но се развихриха след това. Един футболист пък напомни за себе си. След сериозните критики в началото на сезона, в този мач Н‘Голо Канте се отчете с повече подавания и докосвания само за 90 минути, отколкото в предходните си 43 срещи от ВЛ.

СЪНДЪРЛАНД – УЕСТ БРОМИЧ

Неволите на Съндърланд пък продължиха и срещу Уест Бромич. В мач номер 468 за Дейвид Мойс във ВЛ неговият тим се добра само до 1:1 със съперника. Наставникът пък вече е 4-ти във вечната ранглиста по срещи на мениджърите в елита.

УОТФОРД – БОРНЕМУТ

Моменти за историята имаше и при равенството 2:2 между Уотфорд и Борнемут. Трой Дийни например изравни топреализатора на „стършелите“ в историята на ВЛ – Одион Игало. Двамата имат по 16 гола. Джошуа Кинг пък вече е едноличен лидер в исторически план в това отношение за Борнемут с 8-те си гола във ВЛ. Той се нуждаеше и само от 44 секунди след появата си в игра в тази среща, за да се разпише.

УЕСТ ХЕМ – МИДЪЛЗБРО

От друга страна голямата звезда на Уест Хям Дмитри Пайе се нуждаеше от цели 18 изстрела, за да открие головата си сметка за сезона. Той се разписа при равенството 1:1 с Мидълзбро. Уест Хям обаче записа най-слабия си старт в ерата на ВЛ с едва 4 точки от 7 мача.

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД – СТОУК СИТИ

В неделя беше време и евроучастниците от седмицата да се впуснат в екшъна. След 13 поредни победи у дома над Стоук Сити, Манчестър Юнайтед прекъсна впечатляващата си серия с 1:1 на Олд Трафорд. За пръв път в историята на ВЛ „червените дяволи“ не се разписаха във вратата на „грънчарите“ през първото полувреме. И макар Антони Марсиал да реализира след почивката, то Стоук изравни чрез Джо Алън.

Въпреки това гостите остават без победа в първите си 7 мача от първенството за пръв път от 43 години насам. Марк Хюз пък вече в 10 срещи няма победа като мениджър на Олд Трафорд, завършвайки наравно веднъж и губейки цели 9 пъти.

А феновете на Манчестър Юнайтед изглежда имат поводи за притеснение. Всъщност на този етап тази година те са спечелили с 3 точки по-малко, отколкото на същия етап през миналата, когато начело на състава беше Луис Ван Гаал.

ЛЕСТЪР – САУТХЕМПТЪН

След нулево реми между Лестър и Саутхямптън, шампионите попаднаха в неприятна класация. Със само 8 точки от първите си 7 мача, те са вторият най-слабо представящ се тим, защитаващ титла. Единствено Челси може да се „похвали“ с по-малък точков актив на този етап като защитаващ шампион.

ТОТНЪМ – МАНЧЕСТЪР СИТИ

А единствените два преди кръга непобедени тимове във ВЛ се срещнаха на Уайт Харт Лейн. Тотнъм обаче разруши впечатляващата победна серия на Манчестър Сити и триумфира с 2:0. С брилянтна асистенция за Деле Али Хюн Мин Сон отново показа в каква форма е и вече има 6 гола и 2 голови подавания от последните си 7 мача в лигата. И докато Тотнъм се радва на най-добрия си старт в историята на елита на Англия, Манчестър Сити записа първа загуба в ерата Гуардиола, но също така поражение номер 250 в ерата на ВЛ.

БЪРНЛИ – АРСЕНАЛ

С гол в добавеното време пък Арсенал победи Бърнли с 1:0. Така топчиите са вторият най-резултатен отбор след 90-тата минута в историята на ВЛ с 23 попадения. По този показател отстъпват само на Ливърпул с 28.