Челси е новият шампион на Англия. „Сините“ спечелиха петата титла в своята история и на теория, след като победиха с минималното 1:0 срещу Кристъл Палас на „Стамфорд Бридж“ в мач от 35-я кръг на английското първенство. Единственият гол в срещата отбеляза Еден Азар в 45-та минута. Това е първа титла за лондончани от 2010 година насам.

Първата опасна ситуация в мача бе в 11-та минута пред вратата на Челси. Получи се разбъркване в наказателното поле на домакините, след което Заха стреля но ударът му бе блокиран.

Неманя Матич стреля опасно в 23-та минута, но ударът му бе спасен от Хулиан Сперони.

Дидие Дрогба стреля от фаул в 26-та минута, но Хулиан Сперони отново успя да спаси.

Кристъл Палас организира опасна атака в 29-та минута, но ударът на Джейсън Пънчън бе блокиран от Сесар Аспиликуета, а след това топката срещна ръката на Джон Тери, но съдията Кевин Френд прецени, че няма основание да свири дузпа.

Челси направи добра атака в 36-та минута, когато Дидие Дрогба подаде към Франсеск Фабрегас, който обаче не успя да нацели топката, а след това Сесар Аспиликуета стреля много неточно.

Съдията Кевин Френд свири доста спорна дузпа в 43-та минута в полза на Челси. Уилиан направи двойно подаване с Азар, като белгиецът навлезе в наказателното поле на Кристъл Палас, след което потърси контакт с Джеймс МакАртър и арбитърът посичи бялата точка. Ударът на Азар от бялата точка бе отразен от Хулиан Спероно, но при добавката белгиецът с глава изпрати топката във вратата на Кристъл Палас. Това е 14 гол на Азар в Премиършип и 19 във всички турнири от началото на сезона.

Челси

източник: Gulliver/Getty Images

Бранислав Иванович пробва далечен удар в 55-та минута, но изпрати топката неточно над вратата на Сперони. В 58-та минута вратарят на Кристъл Палас отрази удар на Джон Оби Микел.

Джейсън Пънчън стреля много опасно в 69-та минута, но встрани от левия стълб на вратата на Тибо Куртоа.

Пред Бранислав Иванович се откри добра възможност в 79-та минута, но ударът му бе над напречната греда в аут.

Уилиан подаде добре към Дрогба в 81-та минута, но нападателят стреля неточно в аут.

Тибо Куртоа се намеси решаващо в 82-та минута, след като отблизо отрази удар на Заха.

Уилиан стреля от добра позиция в 83-та минута, но топката премина встрани от левия стълб на вратата на Хулиан Сперони.

Челси

източник: Gulliver/Getty Images

Така след тази победа Челси е недостижим на върха в класирането на Премиършип. Това е петото шампионско отличие в историята на Челси, след тези през сезон 1954/55, 2004/05, 2005/06 и 2009/10. „Сините“ спечелиха 15 трофей, откакто клубът стана собственост на Роман Абрамович.