Тимът на Ливърпул изпрати легендата Стивън Джерард със срамен разгром при гостуването си на Стоук Сити. Мърсисайдци загубиха с 1:6 в последния 38-и кръг на Висшата лига, което бе и последен мач за Джерард с екипа на отбора. 34-годишният капитан на тима, който изигра пълни 90 минути, не бе записвал загуба с повече от 4 гола.

Съставът воден от треньора Брендън Роджърс завърши на шесто място с 62 точки в Англия, което означава, че ще участва в квалификациите на Лига Европа следващия сезон. Отборът бе изпреварен от Тотнъм, който приключи на пета позиция с 64 точки в актива си и намери място в групите на Лига Европа.

Победителят в днешния двубой Стоук Сити пък заема деветото място с 54 точки.

Ливърпул допусна да губи с 0:5 още до почивката, а единственото попадение за „червените“ вкара именно Стивън Джерард в 70-ата минута.

За последно Ливърпул бе допускал такова разгромно поражение през далечната 1963-а година, когато записват загуба 2:7 от Тотнъм.

Головата серия за домакините от Стоук бе открита в 22-ата минута, когато Маме Диуф реализира от близко разстояние за 1:0. Само четири минути по-късно, в 26-ата Диуф вкара втория си гол, насочвайки топката към горния ляв ъгъл на вратата на Симон Миньоле и Стоук Сити дръпна с 2:0. Нови четири минути по-късно, в 30-ата Джонатан Уолтърс отново преодоля Миньоле, след чудесен удар с глава за 3:0. Положението на Ливърпул стана плачевно в 41-ата минута, когато Чарли Адам реализира за 4:0, а петият гол падна в последната минута на полувремето. Стивън Нзонзи бе безпощаден в 45-ата минута и отправи страхотен изстрел за 5:0 в полза на домакините.

През второто полувреме футболистите на Стоук Сити намалиха оборотите и в 70-ата минута Ливърпул успя да върне един гол, след като Рики Ламбърт подаде към Стивън Джерард и той вкара с прасен шут за 1:5. Домакините обаче отвърнаха с още едно попадение до края, като в 87-ата минута се разписа и Питър Крауч след пас от Маме Диуф.

Манчестър Сити остана на второ място във Висшата лига след успех с 2:0 при домакинството си на Саутхемптън в последния 38-и кръг. Сити завършва със 79 точки, а Саутхемптън е седми с 60 точки и ще играе в евротурнирите, ако Арсенал спечели Купата.

Първият шанс в двубоя бе за гостите, като на Джо Харт му се наложи да спасява влатата си в 21-ата минута, след удар на Шейн Лонг. Минута по-късно Яя Туре пусна към Сехио Агуеро, но той пропусна. Стражът на Саутхемптън Келин Дейвис също се отличи през първото полувреме, след като отрази изстрел на Агуеро. Манчестър Сити откри резултата в 31-ата минута, когато Джеймс Милнър намери Франк Лампард, който реализира за 1:0. Второто попадение падна чак в 88-ата минута, когато Елиякуим Мангала пусна чудесно към Серхио Агуеро, който се разписа за 2:0

Тотнъм победи Евертън като гост с 1:0 и намери място в груповата фаза на Лига Европа. Тотнъм приключи с 64 точки, а Евертън завърши като 11-и с 47 точки в актива си. Единственият гол падна в 24-ата минута, когато Ерик Дайър отправи отличен пас към наказателното поле, Хари Кейн овладя и с глава вкара за 1:0. В 63-ата Кейн бе близо до второ попадение, след като се освободи на границата на наказателното поле, но защитник на домакините се намеси навреме.

Кристъл Палас приключи сезона в Англия с 1:0 над Суонси, което донесе на тима десетото място във Висшата лига с 48 точки. Суонси пък завършва като осми с 56 точки в актива си. Гостите можеха да открият в 19-ата минута чрез Джак Корк, който стреля с глава, но пропусна. В 22-ата Яник Боласие стигна до топката и стреля мигновено, но вратарят на Суонси се справи. Победният гол падна в 57-ата минута, когато Маруан Шамак получи от Скот Дан и реализира за 1:0, което се оказа и крайният резултат.