„Капитан, лидер, легенда!“ Това гласи един от плакатите на „Стамфорд Бридж“, който е огрян с лика на Джон Тери. Живата легенда на Челси обяви, че ще си вземе последно сбогом с любимия отбор след края на настоящия сезон. Месомелачката наречена съвременен футбол ще сложи край на поредната голяма футболна история, която се зароди преди повече от 20 години. С напускането на „Стамфорд Бридж“ от страна на Джон Тери, е сигурно едно, че Челси губи своето сърце и ще трябва да търси нов капитан и нов лидер. Край моста, ще трябва да намерят своя нов водач, нова харизматична личност, която да е душата на отбора.

Решението, Джон Тери да напусне „Стамфорд Бридж“, е изключително непопулярно и то ще има своя негативен ефект, не само на трибуните. Самият Тери обаче признава, че „спомените са къси и никой не е по-голям от клуба.“

18-годишната кариера на Тери в Челси и неговата 21-годишна връзка с клуба, по всичко изглежда, че ще приключат през май. Това е краят на една ера за Челси, а може би и краят на една ера за английския футбол. Джон Тери е последният футболист, който олицетворява духа на Челси. Той продължава да бъде обожаван от феновете на „Стамфорд Бридж“, въпреки многото грешки, които допусна през последните години.

Джон Тери остава завинаги в историята на Челси. Той стана една от емблемите на възхода на Челси в ерата а Роман Абрамович, мина през академията на клуба, за да се превърне в истинска икона. Някои от неговите постижения със синята фланелка трудно ще бъдат подобрени в скоро време. Той има спечелени четири шампионски титли на Англия, един път е триумфирал в Шампионска лига, пет пъти е вдигал купата на Англия, а три пъти купата на Лигата. Тери дебютира за Челси на 17-годишна възраст в мач за купата на Лигата срещу Астън Вила – на 28 октовмри 1998 година. Негов е рекордът за най-много голове, отбелязани от защитник в историята на Висшата лига – 40. През миналия сезон Джон Тери постигна уникално постижение, като взе участие във всички 3420 минути за Челси в Премиършип. Той не пропусна нито една минута от шампионатните мачове на отбора. Когато Челси спечели титлата в Англия през миналия сезон, това бе 25-и голям трофей за „сините” в тяхната история и Тери бе взел участие при спечелването на 16 от тях.

Джон Тери

източник: Gulliver/Getty Images

Джон Тери изгради около себе си в Челси една армия, която той водеше повече от успешно. Връзката между капитана и клуба, бе, а и поне до края на сезона ще продължи да бъде ,изключително силна. Тери бе истинският пълководец на лондонския клуб. Всеки, който стъпеше на „Стамфорд Бридж“ бе наясно, че трябва да се съобразява с капитана на отбора.

Джон Тери е орисан да минава през тресавищата. Неговият път никога не е бил лесен. Той пропусна решаващата дузпа на финала на Шампионската лига през май 2008 година срещу Манчестър Юнайтед и лиши „сините“ от короната. Капитанът на Челси не успя да изведе своите съотборници на финала срещу Байерн Мюнхен, четири години по-късно, защото преди това на полуфинала срещу Барселона бе изгонен за нарушение срещу Алексис Санчес. Джон Тери вдигна трофея заедно с Франк Лампард на „Алианц Арена“, но емоцията не беше същата и той го знаеше.

Джон Тери е последният от лидерите, който напуска „Стамфорд Бридж“. Преди него това сториха Дидие Дрогба, Франк Лампард и Петър Чех. Челси осиротява, а отборът възможно най-бързо трябва да намери своите нови силни характери, своите нови лидери, които са готови да се хвърлят в битката без замисляне, какъвто пример нееднократно е давал Джон Тери.

Джон Тери

източник: Gulliver/Getty Images

Челси поема по своя нов път. Нито един футболист не е по-голям от клуба. Правило, което в съвременния футбол звучи много грозно, защото примерите с футболисти, които остават верни до края на своята кариера само на един отбор, вече могат да се преброят на пръстите на двете ръце.

„Искам да се върна на "Стамфорд Бридж" като фен на клуба, с децата ми и да гледам отбора как побеждава!"

Капитан, лидер, легенда! Джон Тери!

Джон Тери

източник: Gulliver/Getty Images


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS