Няколко дни след затварянето на трансферния прозорец в Англия обръщаме отново поглед назад, но този път към Топ 10 във Висшата лига. Какво се промени след януарските сделки в горната половина на класирането във Висшата лига?

Стартираме с рекордната покупка на Стоук Сити – Жанели Имбула бе привлечен срещу 18.3 млн. паунда от Порто. Още едно доказателство за амбицията, която „грънчарите” показват. Да, ясно е, че през настоящата кампания те няма да се преборят за нещо повече от място в средата на таблицата, но самият факт, че вече говорим за Стоук Сити като за отбор, който безпроблемно се задържа във Висшата лига, е показателен. В миналото останаха времената, в които на „Британия” се притесняваха за бъдещето си в елита, а в последните две години при Марк Хюз тимът подобрява собствените си върхови постижения като място в крайното класиране и точков актив. Така след идването на Арнаутович, Боян, Шакири и Афелай, сега към тях се присъединява и бившият младежки национал на Франция, а бъдещето изглежда светло в Стоук.

В последните години няма новак, който да се е чувствал по-комфортно във Висшата лига от Уотфорд, а с пристигането на Костел Пантилимон вече има алтернатива на Еурелио Гомес на вратаря. Дошлият от Фиорентина Марио Суарес дава нови опции в средата на терена, а Нордин Амрабат, пристигнал от Малага, ще даде допълнителна широчина на атаката. Абдулай Дукуре и Адалберто Пеняранда бяха закупени с мисъл за бъдещето и до края на сезона ще останат в Гранада, но и „стършелите” вървят напред и януарските сделки просто бяха поредното доказателство за това.

Феновете на Ливърпул очакваха с огромни надежди старта на 2016 г., които обаче останаха напразни както на трансферния фронт, така и като резултати в шампионата. Алекс Тейшейра от Шахтьор бе голямото име, което се свързваше с „червените”, но въпреки желанието на бразилеца да се присъедини към революцията на Юрген Клоп, до сделка не се стигна, а вече 11-те точки разлика до Топ 4 правят така, че Клоп спокойно да изчака до лятото, за да вземе тези, които иска, просто защото и самият той е наясно, че футбол от Шампионската лига през следващата кампания на „Анфийлд” няма да има.

Саутхемптън взе на безценица Чарли Остин, а голаджията показа, че може би това е сделката на сезона още в дебютните си минути за „светците” с победното попадение на „Олд Трафорд”. Винаги обаче на южния бряг големият въпрос е бил кой ще си тръгне, а не кой ще пристигне, така че липсата на изходящи трансфери, е точно толкова добра новина за Роналд Куман, колкото и тази, че неговите възпитаници не допуснаха гол в последните си 4 шампионски сблъсъка и отново изглеждат уверени в горната половина на таблицата.

Славен Билич също има поводи за радост, след като взе тъкмо тези, които искаше, а „чуковете” са само на 6 точки от Топ 4. Сам Байръм от Лийдс и Емануел Еменике от Фенербахче ще направят състава на тима от Източен Лондон още по-широк. Дмитри Пайе се завърна и отново лети по терените на Висшата лига, а Уест Хем е на път да се превърне в сериозен фактор при разпределянето на евроквотите.

Без нови имена на „Олд Трафорд”, освен че Аднан Янузай се прибра от Дортмунд, но по-скоро принудително. Нищо изненадващо тук, защото след 250 млн. похарчени от Луис ван Гаал, сега ковчежето със съкровището е много вероятно през лятото да попадне в ръцете на друг, много по-„специален” от холандеца…

Арсенал взе Мохамед Елнени от Базел, а както винаги Венгер бе скромен откъм трансферна активност през зимата. Не вярвам обаче, че Елнени е човекът, който да направи разликата в битката за титлата. „Новите попълнения” за „топчиите” ще дойдат от лазарета, където понастоящем все още се намират хора, които могат да върнат инициативата в спора за върха в ръцете на Арсенал.

В Тотнъм също не се случи нищо интересно на трансферния фронт, но страхотната форма на Хари Кейн и Деле Али плюс разнообразието, с което Маурисио Почетино разполага в запас, правят „шпорите” вече претенденти не само за място в Шампионската лига. Поне понастоящем изглежда така, сякаш единствено, което може да спре похода на Тотнъм към висините, е евентуална контузия на Кейн, защото лондончани просто нямат негов равностоен заместник, а и не си взеха такъв.

Манчестър Сити ще бъде във фокуса на вниманието си през лятото – Меси, Левандовски.... вие си изберете, но с пристигането на Пеп Гуардиола след края на сезона, небето ще бъде лимитът в трансферната политика на шейховете

И към Лестър – Варди остана и продължава да вкарва, Риад Марез също е на „Кинг Пауър”, макар и в интерес на истината да изглеждаше прекалено лесно за „лисиците” да задържат звездите си. Нямаше чак толкова спекулации, свързващи дуото с мегамилионни трансфери и Клаудио Раниери е по-усмихнат отвсякога в кампания, която може да се превърна в историческа не само за Лестър, но и цялата Висша лига, ако „лисиците” довършат това, което започнаха и в момента правят толкова, толкова добре…


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS