Клуб на привържениците на Спартак Варна - Синдикат 12 събра различни мнения, изказвани в миналото по темата за спасението на ФК Спартак Варна.

Ето какво събраха феновете:

"Позовавайки се на протокол № 24 от двадесет и четвъртото заседание на Общински съвет – Варна от 23.06.2010 г., искаме да припомним, какво се е говорило от обществената трибуна преди няколко години, когато ставаше въпрос за спасението и бъдещето на ФК Спартак Варна.

Нека всеки читател сам прецени въз основа на обещания и реален резултат, дали е спазен обществения интерес, заради който през 2006-та година беше създадено акционерното дружество с участието на Община Варна.

Ето какво казва тогавашният кмет Кирил Йорданов :

„Припомням три неща - 2003 г. футболен клуб Спартак и Черно Море бяха пред закриване. ... Има общински съветници, които си спомнят, ние решихме,че друг начин да помогнем на нашите спортни клубове нямаме, освен със собственост на Община Варна, която да предоставим срещу управление условно – срок и количество на указаната поддръжка – материална от инвеститори, от спонсори.... В резултат на двегодишни усилия успяхме да съхраним и Черно море и Спартак и баскетбола на Варна. Днес можем да констатираме, че резултатите са различни, факт. Тук отварям една скоба, за да подчертая, че при другия варненски клуб, собствениците на СК Варна осигуряват всяка година една добра обезпеченост за представителния тим и ДЮШ в рамките на няколко милиона."

Янко Станев, представител по онова време на Община Варна в Спортен комплекс Спартак АД:

„В края на краищата само едно предложение постъпи в съвета на директорите, което предлагаше само по себе си представляваше следното, изкупуват се акциите на спортния комплекс, сключват се договори за издръжката на футболния клубСпартак, нов футболен клуб който да е реформиран. Пари срещу реформа. Това пишеше в заявлението на единствения кандидат инвеститор. Пари срещу реформа. Инвеститора е една от 10-те фирми по оборот за миналата година в град Варна. Една от 10-те фирми по оборот, няма да казвам точното ѝ име. Инвеститора се е съгласил не защото ще има някаква икономическа изгода, а защото и той като вас има прочит на нещата, които водят до ангажираност към града. От тук нататък инвеститорът е поискал реформата в клуба, ние също я искаме, тя се случва, вие знаете каква е реформата в клуба. Има футболен клуб, има спортно технически борд, знаете кои са поканените хора, има финансов борд. И накрая, ще завърша с това. След като Спартак има, спортния комплекс има имоти, юридически е завършена процедурата, запазени са имотите на Община Варна, намерен е инвеститор, единствения проблем е да преглътнем, че Спартак участва във В група. Примерно, ако не попречи и на това. Ако някой не иска съвсем да ликвидира Спартак, аз поставям въпроса така: ние трябва да подкрепим усилията на новия инвеститор, усилията на ръководството и по-нататък моето разбиране за цялата допълнителна реформа в Спартак, която след като се стабилизира клуба започва, е да се въведе онези принципи, които са въведени в западните клубове. Аз мисля, че Спартак за една година ще се върне във Б група и за една година в А група. И понеже познавам и инвеститора, и хората които работят за Спартак, и феновете, и всички останали, съм обеден какво ще се случи и на стадиона и в нещата които ви говорих до сега."

Ще завършим с цитат от изказвания в пресата на изпълнителния директор на фирма „Инжстрой“ по това време Христо Фурчев : "С развитието на този проект футболът в Спартак ще се върне там, където му е мястото. Вярвайте в това, което ще се случи"

Ето какво каза Христо Фурчев на 17 юли 2011 г. на пресконференция:

Спортен комплекс Спартак може да печели по 250 хил. лв. на месец или 3 млн. лв. годишно. С част от тези пари ще издържаме футболния клуб. За Спартак имаме насочена бизнес концепция - обясни Фурчев, който управлява мажоритарния собственик на спортния комплекс "Инжстрой холдинг".

Дори се стигна и по-далече „Варна ще разполага с модерен футболен стадион до четири години, обяви изпълнителният директор на „Инжстрой Холдинг” и изпълнителен директор в Спортен комплекс Спартак АД Христо Фурчев.

Пред в-к "Позвънете" той е заявил, че вече са започнали работа по проекта, който трябва да бъде окончателно завършен през 2014 година."