България победи с 2:0 Азербайджан в последния си мач от европейските квалификации. Българският тим загуби всякакви шансове за класиране на Евро 2016 още преди мача, който бе без абсолютно никакво значение за двата състава.

Националите ни регистрираха 11 точки в кампанията, като взеха победи единствено над Азербайджан (две) и една над Малта. Другите две точки дойдоха от хикс срещу Италия, и още един от Малта.

Само девет попадения реализираха футболистите, водени първо от Любослав Пенев, а след това и от Ивайло Петев.

"Лъвовете" постигнаха първа победа в европейска квалификация пред родна публика от близо осем години. Последната им бе с 1:0 над Румъния през ноември 2007 година с гол на Велизар Димитров, след което тимът нямаше успех в нито едно домакинство.

След последните три загуби, без отбелязан гол, стадионът логично остана празен и за двубоя с азерите.

Българският отбор най-после показа някаква агресия в нападение, и почти изцяло владееше топката в половината на азерите.

Ивелин Попов опита пет удара към вратата на гостите само в първия половин час от двубоя.

Именно Попов асистира и за гола, в 20-та минута, след като центрира добре от ъглов удар, а Михаил Александров с глава реализира първото си попадение с екипа на България.

В 31-та минута азерите чистиха от голлинията, след като Иво Иванов се бе включил в нападението на българския отбор.

В последните десетина минути от полувремето Азербайджан започна да поглежда към Божидар Митрев, но нашият страж почти нямаше работа.

Гостите започнаха доста по-целеустремено второто полувреме, и Назаров отправи опасен удар към Митрев в 50-та минута, но стражът отрази.

Въпреки това, след един добър рейд на Живко Миланов по десния фланг, опитният играч центрира точно на главата на Митко Рангелов, който с отличен удар направи 2:0, в 56-та минута.

Двубоят продължи в добро темпо, като в състава на България се появиха Венци Христов и Симеон Славчев.

Руслан Абишов и Иво Иванов имаха по едно положение пред двете врати, в 73-та и 75-та минути, но вратарите бяха на мястото си.

В заключителните десетина минути вече и играта се развиваше на бавен ход, като и двата отбора разиграваха продължително, без особено да мислят за атака.

Така приключи поредната евро кампания, и България отново ще гледа голям шампионат по телевизията.