Един от героите от САЩ'94- Йонас Терн, сега е в нова роля. Сякаш животът му постоянно го среща с България.

След участието в малкия финал преди 22 години на Световното в Америка, сега Терн е натоварен със задачата да бъде скаут за българския национален отбор. "Във футбола има много места, които могат да се окажат блато за тебе и да затънеш, казва Йонас Терн в интервю за вестник Дагенс Нихетер. Имах други планове, но не и да бъда треньор, когато дойде позвъняването от Яне Андерсон и ме покани да вляза в щаба на националния отбор като скаут.

Терн напуска треньорската професия през 2010-а година като наставник на скромния тим на Вернамо, след което работи като спортен коментатор и учител по физкултура. Сега самият Терн предпочита да не се впуска в детайлна информация за България, която е съперник на шведите в утрешната трета световна квалификация в група А по пътя към Мондиал 2018.

"Те имат дефекти в играта, няма съмнение в това. Но българите смениха треньора, което мене ме притеснява. Защото аз съм ги гледал преди месец и половина, но мисля няма големи промени. Сега обаче имат някои играчи, които играят на по-висока скорост от тези, които излязоха срещу Люксембург. Но дали ще изберат именно тези футболисти, са само спекулации.

"Трябва да направим така, че българите да не използват предимствата си. Сигурно е, че ще има моменти и на позиционен футбол, който е често практикуван от българите. "Също така смятам, че ще се опитат да играят висока преса, както опитаха срещу Франция. Пресата им беше добре организирана, но просто класата на двата отбора е различна. Сигурен съм, че ще видим повече от българския отбор, отколкото те ни показаха в домакинския си мач с Люксембург, завършва Йонас Терн./БТА