Отборът на Левски се завръща на европейската клуба сцена. „Сините“ се изправят тази вечер срещу Марибор в мач от втория предварителен кръг на Лига Европа. След като през сезони 2013/14 и 2014/15 играчите на тима от „Георги Аспарухов“ не съумяха да се преборят за промоция за участие в евротурнирите, в последната кампания финишираха втори в класирането и така намериха място в надпреварата-наследник на Купата на УЕФА.

Момчетата на Люпко Петрович са гост в първия си мач срещу словенския си съперник, като срещата е от 21.00 часа българско време и ще може да следите развитието ѝ в сайта Gong.bg и на честотите на Дарик радио.

В „синия лагер“ демонстрираха умереност преди първия сблъсък и изразиха надежди за постигне на добър турнирен резултат. Председателят на Управителния съвет на клуба Николай Илиев заяви при заминаването на тима, че всички се готвят за тежък мач, но добави, че няма страх. Нещо повече, той сведе пример от миналото, връщайки се в далечната 1983-1984 година, припомняйки мачовете на Левски с немския шампион Щутгарт.

Същевременно никой от играчите не застана пред репортерите при заминаването на отбора, а наставникът Люпко Петрович също отказа да прави изявления. За сметка на това европейският клубен шампион с Цървена звезда анализира пространно съперника на официалната пресконференция и отбеляза: „Съперникът е добър, когато го отстраниш“. 

Специалистът има кадрови проблеми, като не може да разчита на един от основните си бранители Сърджан Лукин. Румънецът се травмира в последната контрола на „сините“ срещу Черно море и ще отсъства между два и три месеца. Защитата се очертава като проблемно звено за сръбския треньор, тъй като Александър Драгомиров Александров не успя да проведе пълноценна подготовка с отбора, заради здравословни проблеми. Той направи само четири тренировки и се включи извънредно само в една от проверките на тима от Герена, когато замени принудително Лукин.

Йоргачевич: Марибор буди респект у нас, но не и страх

Друг играч на Левски, който отсъства продължително е Мехди Бурабия. Халфът е със счупена ръка и се наложи хирургическа интервенция. С проблеми е и Хеан Деса.

Същевременно словенците имат редица кадрови ядове преди сблъсъка с Левски. Наставникът на Марибор Дарко Миланич няма да може да използва защитника Александър Райчевич, вратаря Аляз Котман и халфа Валон Ахмеди – всеки по различна причина свързана със здравето му. Добрата вест за него е, че Матей Палчич е напълно възстановен и ще може да се включи в игра.

От Марибор обясниха, че са готови за предстоящия двубой, като треньорът на тима заяви: „Знам, че Левски ще се защитава здраво, но ние сме готови за тях“.

Капитанът на Марибор: Левски  е силен, но ние сме готови за тях

Реваншът е след седмица – на 21 юли – на стадион „Георги Аспарухов“ от 20.00 часа.


Вероятен състав на Левски: Боян Йоргачевич, Веско Минев, Александър Драгомиров Александров, Димитър Пиргов, Сашо Емилов Александров, Джереми де Ноойер, Роман Прохазка, Георги Костадинов, Франсис Нар, Венци Христов, Антонио Аниете.

Вероятен състав на Марибор:  Ханданович, Ходжич, Шме, Шулер, Яхеа, Върховец, Пихлер, Хотич, Таварес, Салалих, Новакович.