Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчев даде специално интервю за испанското издание As, където изрази мнение, че за стандартите на България тимът му наподобява испанските грандове Реал Мадрид и Барселона. Босът коментира обширно всички теми около разградския тим, като се върна още в началото, когато е поел тима, който в последствие направи сензация в родния шампионат, а след това и в Европа.

„В Разград имаме голяма фармацевтична фабрика, където работят хиляди хора. Там от 1945-а година съществува един отбор, казва се Лудогорец, но през сезон 1999/2000 този състав, който традиционно играе във втора или трета дивизия, се намира в упадък. Точно с това, една група ентусиасти започна работа през 2001-а година, от нулата“, сподели Домусчиев на въпрос как се е превърнал в собственик на Лудогорец и продължи: „Тази група ентусиасти бе представена предимно от бивши играчи на клуба, а президентът, който бе и моторът на всичко това, се казваше Александров. Той стартира работа с нашата фирма за кораби във Варна през 2008-а година. Така аз самият се запознах с проекта Лудогорец. Започнах да влагам по малко пари, за да помогна. Първо инвестирах 25 000 евро. После ме потърсиха, когато влязоха в Б група, защото се нуждаеха от по-голям бюджет. Попитах: „Колко пари трябват?“, а от клуба ми отговориха 250 000 евро. Реших да ги дам, но с едно условие - финансовият директор на бъде наш представител и наши хора да контролират инвестициите. Така през 2010/11 вече бяхме в групата на майсторите. Аз и брат ми започнахме да следим от какво се нуждаят в клуба и организирахме целия процес по много професионален начин. Три поредни години сме шампиони. Първата година направихме требъл, а през миналия сезон повторихме този успех. Такъв случай няма аналог в историята. През миналата кампания играхме в Лига Европа и отпаднахме на осминафиналите от Валенсия. Преди това обаче бяхме победили ПСВ, Димано Загреб, Лацио...“

„Нашата тайна е работата, организацията...Разполагаме с бюджет от 6 милиона евро. Много по-малко от останалите тимове в Европа. Левски и ЦСКА са в подобна позиция. В България има тежка криза и не са много хората, които искат да правят такива инвестиции. Бюджетът бе увеличен с успехите на отбора“, коментира още босът на разградчани пред As.

„Наистина това, което се случи, влизането в Шампионската лига е нещо невероятно”, призна откровено Домусчиев, а на въпрос дали в България гледат на „орлите“ като на голям отбор, обясни: „Имаме такъв проблем. Затова загубихме от Левски. Момчетата са изморени от шампионата и са концентрирани върху битките в Европа. Всички в България играят на 150% срещу нас. В България да играеш срещу нас, е като да се изправиш срещу Реал Мадрид и Барселона. Ние се опитваме да накараме играчите да разберат, че родният шампионат е също толкова важен. Годината, която идва, ще бъде по-лесно да влезем в Шампионската лига, защото ще имаме по-голям коефициент за жребия. Затова титлата за нас е много значима. Ние сме много коректни, а понякога има и глоби. Това се случва, когато видя, че играчите не се влагат максимално. Едно е да загубиш от Ливърпул, друго е да загубиш от Левски. Футболистите направиха цял куп глупости, жълти картони за протести...Това не е позволено. Ние трябва да играем нашата си игра. За всичко това се налагат глоби“.

„Има и премии, когато печелят“, побърза да уточни Домусчиев и премина на темата Реал Мадрид: „Не мисля, че играчите мислят за премии от мача срещу Реал Мадрид, при евентуална победа. Срещу такъв клуб винаги се дава максимума и това не е заради парите“.

Колкото до това дали футболът е единствената ниша за инвестиции за Домусчиев, шефът сподели: „Имам инвестиции в доста индустрии. Но нямах опит в ръководенето на отбор. Футболът е една индустрия. Трябва да се контролират приходите и разходите, а ние се радваме на големи постъпления“.

„Нямаме никакъв проблем с финансовия феърплей. Не ми харесва, когато клубовете не уважават тези правила. Мисля, че тази игра трябва да е по-чиста. Мадрид продава фланелки и печели, продава билети и пак печели. Това са пари. Аз първоначални инвестирах, защото имаше нужда. Това бе един социален проект, за да помогна. Изградихме терени, реконструирахме стадиона, сега ще направим нов. Но аз не съм като арабите, който слагат пари, печелят и това е. Нашите фенове плащат най-скъпите билети. От къде да има пари за клуба?!. Клубът е на хората и те трябва да дават пари. Същото е с фланелките. Радваме се на чудесна финансова хармония. Не искам клубът да зависи от моите финанси. Нека да се развива лека-полека“.

За финал Домусчиев разкри, че много харесва испанския футбол и добави: „През последните три години пращахме нашите треньори в Испания, за да се учат и да гледат какъв е процесът при вас в Барса, Виляреал и Еспаньол. Опитваме се да имитираме модела на испанския футбол, който е доста разпространен в България. Нашият стил на игра е много сходен на испанския. Обичаме владението на топката“.

„Срещу Реал Мадрид ще играем като равен с равен. За нас е чест. Ще бъде истински празник. Много от хората, които ще бъдат на стадиона, ще се зарадват на успех на Лудогорец, но ще има и хора, които искат да видят галактическия Реал. Колкото до моята прогноза за срещата - 2:2“, завърши Кирил Домусчиев.