Незабравим! Така с една дума можем да опишем месец юли 2014-а година. Григор Димитров стопли сърцата на българите със страхотното си представяне на тенис турнира от Големия шлем – Уимбълдън, Германия завърши победния си марш на Мондиала в Бразилия, като преди това прегази домакините в исторически сблъсък, а за капак три от четирите български отбори в европейските клубни турнири приключиха безславно с изявите си на международната сцена.

В световен мащаб финалът на Световното първенство по футбол може и да изпъква сред спортните събития през юли, но за нас българите месецът започна под знака на тениса.

Една мечта се превърна в реалност с класирането на Григор Димитров на полуфиналите на Уимбълдън, след като буквално побърка защитаващия титлата си Анди Мъри с 3:0 сета - 6:1, 7:6, 6:2. Нашето момче изигра изумителен мач и след малко над 2 часа игра заслужено стигна до най-големия успех в кариерата си.

Триумфът на Григор на Централния корт в Лондон бе наблюдаван от ВИП-персони като Принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън, както и актьорът Хю Грант.

Два дни по-късно Григор Димитров участва в истински трилър на полуфинала срещу Новак Джокович и макар да загуби с 4:6, 6:3, 6:7(2), 6:7(7) записа историческо постижение за родния тенис.

източник: Gulliver/Getty Images

До средата на месец юли всички погледи бяха насочени към Бразилия. Домакините бленуваха световна титла на своя земя, но Германия имаше последната дума. Бразилия стигна до полуфиналите побеждавайки Колумбия с 2:1 в четвъртфинален двубой във Форталеза и си уреди среща с немците. Любимецът на домакините Неймар бе контузен, а седмици наред световните медии отразяваха възстановяването му.

Колумбиецът Хамес Родригес се превърна във втория футболист в историята, който вкарва 6 или повече голове на световни първенства преди да навърши 23 години. До момента единствен това бе правил Кралят на футбола Пеле.

Аржентина също стигна до полуфиналите за първи път от 24 години насам. Аржентинците победиха Белгия с 1:0 след победен гол на Гонсало Игуаин.

Двубоят Германия – Бразилия на Мондиала пък се превърна в истински кошмар за домакините. Германия нанесе най-тежката загуба в историята на Бразилия – 7:1, и се класира на финала на шампионата.

източник: Gulliver/Getty Images

Ветеранът Мирослав Клозе не само водеше като титуляр атаката на немския състав, както и преди 12 години на полуфинала на Световното в Япония и Южна Корея, но вкара и гол, с който се утвърди като водещ голмайстор в историята на всички Мондиали с 16 попадения.

Аржентина се класира в битката за трофея за първи път от 1990-та година насам, след като отстрани след изпълнение на дузпи Холандия. Аржентинците стигнаха до мача за титлата без да допуснат гол в елиминациите.

На 14-и юли Германия завоюва своята четвърта световна титла на Мондиала в Бразилия. След един месец оспорвани битки, момчетата на селекционера Йоаким Льов закономерно се поздравиха с успеха на финала срещу Аржентина.

В решителния мач Бундестимът се наложи с 1:0 над Лионел Меси и компания. В осмия си рекорден финал и 120 минути футбол, печелившият жокер за немците се оказа Марио Гьотце, който влезе две минути преди края на редовните 90 и отбеляза „златно“ попадение в 113-ата минута с мощно воле.

източник: Gulliver/Getty Images

През юли светът загуби легендата Алфредо Ди Стефано. На 88-годишна възраст един от най-ярките и запомнящи се играчи във футболната история почина, след като получи инфаркт. Ди Стефано е най-голямата емблема на гранда Реал Мадрид. Годините, в които се състезава за „белия балет“ бележат цяла епоха.

източник: Gulliver/GettyImages

Три от четирите български клубни отбора в евротурнирите през изминалия сезон едва ли искат да се връщат към изявите си от лятото. ЦСКА, Литекс и Ботев отпаднаха от Европа и се концентрираха върху родното футболно „блато“.

ЦСКА записа домакинско равенство - 1:1 срещу молдовския Зимбру в първия мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа и завърши с ново равенство – 0:0 в Молдова. Така надеждите за добро представяне на „червените“ бяха попарени, а Зимбру се класира напред.

Тимът на Литекс се наложи с 3:0 над молдовския Верис в мач -реванш от първия квалификационен кръг на Лига Европа и се класира за следващата фаза, но срещу следващия си противник Дьошгьор записа домакинска загуба с 0:2 в първия мач. В реванша от втория предварителен кръг отборът от Ловеч победи с 2:1 унгарците, но отпадна с общ резултат 2:3.

Положението в Ботев Пловдив бе доста напечено, заради проблемите със спонсора КТБ. Любослав Пенев напусна треньорския пост, след само месец начело на отбора, а за наставник на тима бе назначен Велислав Вуцов.

В евротурнирите Ботев изтръгна трудна победа с 2:1 срещу втородивизионния австрийски Санкт Пьолтен, но отпадна още във втория квалификационен кръг на Лига Европа след загуба с 0:2 в реванша.

Така България претърпя истински крах в Лига Европа, като и трите ни представители в турнира бяха елиминирани. Единствено Лудогорец остава в борбата в евротурнирите.

Разградчани започнаха участието си в евротурнирите с успех с 4:0 над първенеца на Люксембург Дюделанж в среща от втория квалификационен кръг на Шампионската лига. Малко по-късно Лудогорец изигра един от най-слабите си мачове в европейските клубни турнири, правейки 1:1 като гост на Дюделанж, но се класира наред, където го очакваше Партизан.

Сърбите направиха 0:0 с Лудогорец в първия мач от третия квалификационен кръг на Шампионската лига, което доведе до уволнението на Стойчо Стоев от треньорския пост в края на месец юли. Неговото място бе заето от тогавашния треньор на дублиращия отбор Георги Дерменджиев, който води тима в реванша срещу Партизан.

Месецът ще бъде запомнен и отказването на един от най-добрите български футболист. На 17-и юли Мартин Петров обяви в родния си град Враца, че окончателно е взел решението да спре с футбола. 35-годишният бивш футболист на врачани, ЦСКА, Сервет Женева, Волфсбург, Атлетико Мадрид и Еспаньол, Манчестър Сити, Болтън и Еспаньол прекрати състезателната си кариера.

През юли стартира сезон 2014/2015 на българското футболно първенство, а на 27-и отборът на ЦСКА записа заслужена победа с 2:0 в 136-ото Вечно дерби в А група срещу Левски.

източник: Георги Димитров, Gong.bg

„Червените“ надделяха над своя съперник с попадения на Антон Карачанаков и Серджиу Буш през второто полувреме. Това бе пета поредна победа за ЦСКА над „сините“ футболисти, като и в петте начело на тима е Стойчо Младенов.

През юли приключи и продължилата близо два месеца сага с трансфера на вратаря Райс М'Боли от ЦСКА. Алжирският национал беше представен официално като играч на американския Филаделфия Юниън.

Един българин си осигури трансфер в Италия. Халфът на ЦСКА Ивайло Чочев стана футболист на Палермо.

В Локомотив Пловдив пък се разбраха тогавашния собственик Константин Динев да прехвърли акциите на клуба на привържениците на „черно-белите“, който пое управлението.

Извън футбола - България загуби с 0:3 гейма от Русия в последния си мач от Световната лига по волейбол. Нашите волейболисти приключиха само с една победа в категорично най-слабото ни представяне в състезанието. Логично, това доведе до раздяла със селекционера Камило Плачи, а мястото му бе заето от Пламен Константинов.

източник: БГНЕС

При жените обаче България имаше повод за задоволство, след като спечели за първи път турнира по волейбол за Купа Елцин, който се проведе в Екатеринбург. На финала българките надиграха в изключително оспорван двубой домакините от Русия с 3:2 гейма.

Ходенето по мъките за баскетболния Левски започна с отказа от участие в квалификациите на най-силния турнир на Стария континент – Евролига. Ръководството на клуба потвърди, че няма финансовите възможности да участва в турнира този сезон.

Такъв бе юли, пълен с емоции, които ще ни връщат към спомена за Лондон и Бразилия.